• Екологично чисти маслини от Южна България

    Екологично чисти маслини от Южна България

    В Южна България успешно се отглеждат маслинови дръвчета.

    Екологично чисти маслини от Южна България

    В Южна България успешно се отглеждат маслинови дръвчета. Производителте отглеждат екологично чиста реколта в оранжерии. Идеята за маслините, които виреят добре при нашите климатични условия, бяха представени на изложението „Цветна пролет“ в Пловдив.

    В страната ни навлиза тенденцията за отглеждане на по-екзотични култури като маслини и цитрусови дръвчета. Именно за това, тази година посетителите на изложението са търсили именно това. В топлите райони на страната тези култури виреят добре и дори не е нужно да се отглеждат в оранжерия.

    Йовко Айлов е един от търговците на изложението. Той отглежда успешно над 150 маслинови дръвчета в разсадник в Раковски. Той споделя, че сортовете се подбират внимателно от Северна Гърция, с гаранция, че ще успеят и да презимуват при нашите климатични условия.
    Айлов обяснява, че най-важното за маслиновите дървета е да им бъде осигурено по-слънчево и защитено от вятър място.

    Ако решите да си насадите маслинова плантация, то най-добре се ориентирайте към Пазарджик, Стара Загора и Асеновград. Според Айлов тези райони предлагат най-подходящите условия за отглеждане на маслинови дръвчета.

    Айлов е събрал около 15 кг маслини от своите дръвчета. След като реколтата е налице, тш се поставя във вода със сол. Следва мариноване с оцет и зехтин и ферментацията започва. „Изчакваме ги да ферментират до Великден. След това са годни за консумация и освен, че са напълно екологични, са и много по-вкусни от вносните.“, споделя Айлов.

    екологично чисти продукти маслини маслинови дървета отглеждане на маслини в България

    Оценка на новината

    0