• Около 60 хил. хектара са лозовите насаждения в България

    Около 60 хил. хектара са лозовите насаждения в България

    Около 60 хил. хектара земя в България са заети с лозови насаждения.

    Около 60 хил. хектара са лозовите насаждения в България

    Около 60 хил. хектара земя в България са заети с лозови насаждения. Над 45 500 стопани отглеждат лозя в страната. От данни на Европейската статистическа служба, става ясно, че в България се отглежда много повече лозя, в сравнение с Австрия, където насажденията се простират на 45 570 хектара, а за тях се грижат малко над 14 хил. стопани.

    Всъщност страната ни изпреварва и други водещи производители на грозде в ЕС. В България се обработва повече земя, предназначена за грозде, отколкото в Словения, Чехия и Словакия. От близките до нас страни ни изпреварва единствено Унгария, където насажденията се простират на повече от 65 хил. хектара.

    В челната тройка застават най-големите производители на вино – Испания, Италия и Франция. Испания е първенец в класацията с близо 950 хил. хектара насаждения. Веднага след нея се нарежда Франция с малко над 800 хил., а в Италия насажденията се простират на 610 хил. хектара земя.

    В България най-много грозде се отглежда в Югоизточна България, където е са съсредоточени 33% от общото производство в страната. Преди 2 години в ЕС лозя са отглеждали повече от 2 милиона стопанства, а лозовите насаждения са на 3,2 млн. хектара.
    Огромна част от продукцията е предназначена за производство на вина.

     

    лозя производство на вино лозови насаждения Югоизточна България

    Оценка на новината

    0