• По-малко български плодове и зеленчуци на пазара заради студеното време

    По-малко български плодове и зеленчуци на пазара заради студеното време

    Българските производители на плодове и зеленчуци предупредиха, че този сезон на пазарите ще има много по-малко продукция.

    По-малко български плодове и зеленчуци на пазара заради студеното време

    Българските производители на плодове и зеленчуци предупредиха, че този сезон на пазарите ще има много по-малко продукция. Това беше очаквана новини, главно заради лошото време, което ни поднесе април.

    Много от реколкотата е пострадала от измръзване от изненадващите температури под нулата и валежите от сняг. В кюстендилския край повече от 90% от черешовите дървета са пострадали от измръзване.

    Все още не са направени изчисления за загубите на производителите, но се очаква и поскъпване на родното производство. Мариана Милтенова от Съюза на градинарите посочи, че в някои райони в страната има 100% загуби на овощни насаждения.

    За съжаление не всички производители ще получат обещения. Държавните обещетения се изплащат само в случай на 100%-ни загуби. Останалите производители също могат да получат обещетения от застраховател, в случай, обаче, че са сключили застраховка предварително.

    български производители български плодове и зеленчуци измръзване на реколта

    Оценка на новината

    0