• Цената на земеделските земи расте

    Цената на земеделските земи расте

    През 2016г. един декар земеделска земя е струвал средно 735 лв. Това показват данни на НСИ.

    Цената на земеделските земи расте

    През 2016г. един декар земеделска земя е струвал средно 735 лв. Това показват данни на НСИ. Това означава, че поскъпването на годишна база е около 23лв./ дка. В сравнение с 2010г. поскъпването е двойно.

    Най-високите цени на земеделска земя са отчетени в северозападната част на страната. През изминалата година в Монтана са сключени над 650 сделки със земеделски земи. И въпреки този внушителен брой, цените остават по-ниски от средните в страната. В монтанско 1 дка земя се е търгувал на цена от 690 лв., а в най-плодородната част на северозападния регион – Златията – цената е била около 900 и 1000 лв. за декар.

    В Берковица земеделците са продавали земята си на тройно по-ниска цена – около 400 лв. за декар. Ако говорим за рента, то средната за страната е около 42 лв./декар. В по-скъпите райони, арендаторите са плащали около 44 лв. за декар, а в монтанската област рентата пада под 30 лв./ декар.

    Най-скъпа излиза земеделската земя на арендаторите в Добруджа, където цената на декар е 1200 лв., а рентата може да прехвърли 65 лв.

    земеделска земя цена на земеделската земя земеделски ниви инвестиция в земеделски земи

    Оценка на новината

    0