• БСП искат повече български стоки в супермаркетите

    БСП искат повече български стоки в супермаркетите

    Нов законопроект, внесен от БСП, предвижда 51% от предлаганите зеленчуци и плодове в супермаркетите да са българско производство.

    БСП искат повече български стоки в супермаркетите

    Нов законопроект, внесен от БСП, предвижда 51% от предлаганите зеленчуци и плодове в супермаркетите да са българско производство. Същото ще важи и за млечните продукти, но процентът е много по-висок – 70%.

    25% от месните продукти, предлагани в магазините трябва да бъдат произведение в България. В този процент не се вмества пилешкото. БСП предлагат 50% от пилешкото месо да бъде от България. 75% пък е предложението за вина и спиртни напитки.

    Обозначението „българско“ трябва да се отнася само до произхода на използваната суровина. Това обозначение трябва да се използва само и единствено за суровината, смятат вносителите на законопроекта. Всичко друго е подвеждане на клиента.

    Всички тези изисквания ще важат за магазините за хранителни стоки, които генерират над 2 млн. лв. годишен оборот. Неспазването на изискванията ще доведе до глоба равна на 10% от годишния оборот на компанията.

    български стоки законопроект БСП повече български стоки ссупермаркети

    Оценка на новината

    0