• Европейския фонд за стратегически инвестиции ще финансира и земеделски проекти

    Европейския фонд за стратегически инвестиции ще финансира и земеделски проекти

    Зам.-управляващият директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) Илияна Цанова съобщи, че допустимите за финансиране сфери вече ще бъдат повече.

    Европейския фонд за стратегически инвестиции ще финансира и земеделски проекти

    Зам.-управляващият директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) Илияна Цанова съобщи, че допустимите за финансиране сфери вече ще бъдат повече. ЕФСИ е в основата на Плана „Юнкер“. Сега ще могат да бъдат включвани и проекти в сферите на земеделието, рибарството, аквакултурите, биоикономика и други.

    Стана ясно и че срокът на програмата ще бъде удължен до 2020г., както и че гаранционния фонд се увеличава с 12,5 млрд. евро. Общият капитал ще достигне 33,5 млрд. евро. Очаква се това да мобилизира публични и частни инвестиции в размер на 500 млрд. евро за периода до края на 2020г.

    ЕФСИ действа във всички страни-членки на ЕС, но най-много пари се усвояват от Италия, Испания и Франция.

    Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) и Българска банка за развитие са партньори по Плана „Юнкер“. Миналата година ББР получи от ЕИБ 150 млн. евро, които трябва да бъдат използвани за финансиране на иновативни проекти на малки и средни фирми, намиращи се в райони с висока безработица.

    Информацията за разширението на допустимите за финансиране сфери беше съобщена на общото събрание на Европейската асоциация на публичните банки, което се провежда в София. Домакин е Българска банка за развитие.

    Европейска инвестиционна банка Българска банка за развитие Плана "Юнкер" Европейски фонд за стратегически инвестиции

    Оценка на новината

    0