• Земеделците очакват добра реколта на пшеница тази година

    Земеделците очакват добра реколта на пшеница тази година

    И през тази година земеделците очакват добра реколта на зърнени култури. Експертите предвиждат реколтата на пшеница за 2017г. да бъде над 5 млн. тона.

    Земеделците очакват добра реколта на пшеница тази година

    И през тази година земеделците очакват добра реколта на зърнени култури. Експертите предвиждат реколтата на пшеница за 2017г. да бъде над 5 млн. тона. Зам.-министърът на земеделието съобщи, че засетите площи с пшеница са над 11 млн. декара.

    Маслодайна рапица е засята на над 1.650 млн. декара, а ечемик – на над 1.3 млн. декара, обяви зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев.
    От миналогодишната реколта е отчетен остатък от 343 хил. тона жито, а към 30 юни се очаква преходния остатък да бъде около 270 хил. тона.

    Миналата година беше рекордна за производството на пшеница, като бяха прибрани 5,7 млн. тона жито. В момента наличната рапица е 32,6 хил. тона, а ечемикът е 39.2 хил. тона.
    Запасите от маслодаен слънчоглед са над 1 млн. тона, а тези от царевица – над 900 хил. тона.

    Прогнозите за тази година са по-лоши в сравнение с миналата, като разликата е 7 пункта при пшеницата.
    „Като ръководен екип на МЗХГ имаме сериозен ангажимент и отговорност към хляба на България и към всички хора, които го създават. Днес сме в Карнобат, за да засвидетелстваме своето уважение към земеделието.“, коментира Добрев, който присъства на първата жътва по прибирането на реколтата от есенни култури.

    земеделие реколта на основни зърнени култури зърнени култури Атанас Добрев

    Оценка на новината

    5.00