• Зърнопроизводителите с намаляващи печалби от 7 години насам

    Зърнопроизводителите с намаляващи печалби от 7 години насам

    Зърнопроизводителите в България наблюдават тенденция на нарастване на разходите и намаляване на печалбите през последните 7 години.

    Зърнопроизводителите с намаляващи печалби от 7 години насам

    Зърнопроизводителите в България наблюдават тенденция на нарастване на разходите и намаляване на печалбите през последните 7 години. За това информира председателят на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България – Ангел Вукодинов.

    Дори да има постоянен приход за зърнопроизводителите, печалбите намаляват заради постоянното нарастване на разходите за производство. Добрата новина е, че земеделските технологии се усъвършенстват и значително подобряват производителността. Добрата технология компенсира загубите, но много от зърнопроизводителите се ориентират към други производства, като овошки, памук, зеленчуци и бобови култури.

    Бранша следи непрестанно цените на изкупните цени на културите. Вукодинов информира, че за момента Асоциацията има умерени очаквания за изкупните цени и се очакват по-добри цени от миналогодишните, които бяха твърде ниски.

    Обикновено при нормални цени зърнопроизводителите не регистрират добри резултати. Точно по тази причина трябва добрите цени да бъдат съчетани с добри добивни резултати.
    „Разбира се, най-добрият вариант е много добри цени – много добри добивни резултати, но това се случва много рядко.“, коментира още Вукодинов.
     

    зърнопроизводство зърнопроизводители зърнени култури добив на зърнени култури

    Оценка на новината

    5.00