• Биткойнът се повиши в повече от 5%

    Биткойнът се повиши в повече от 5%

    Финансовият надзорен орган на Обединеното кралство забрани обмена на криптовалути Binance.

    Биткойнът се повиши в повече от 5%

    Пазарът на криптовалути бе разтърсен от новини за британския финансов надзор, забраняващ една от най-големите в света борси за биткойни (BTC-USD) да работи в страната.

    През уикенда Органът за финансово поведение (FCA) нареди на Binance Markets да премахне всички рекламни и финансови промоции до сряда, 30 юни. В един от най-значимите ходове на регулатор до момента, FCA заяви, че фирмата не трябва да извършва никакви регулирани дейности във Великобритания без предварително съгласие.

    Binance, която е основана от канадско-китайския разработчик Changpeng Zhao, сега трябва да обяви в изявление на своя уебсайт, платформи за социални медии и всички други съобщения, че вече няма право да работи в Обединеното кралство.

    Въпреки забраната, Биткойн се повиши с повече от 5% в понеделник до 35 017 долара (25 188 британски лири), въпреки че все още е по-нисък, отколкото в началото на месеца след неотдавнашното репресиране на Китай срещу биткойн миньорите.

    По-широкият пазар на криптовалути също продължи напред, като ethereum (ETH-USD), втората по големина монета в света, се увеличи с 10%, тъй като средните такси за транзакции върху монетата паднаха до най-ниските си от декември 2020 г. Илон Мъск - ​​любимият доджкойн (DOGE-USD) също се покачи с 3,4%.

    Според CoinGecko, широкото крипто пространство се е увеличило с около 8% до $ 1,43 тн в понеделник сутринта.

    Това се случва на фона на репресии срещу сектора на криптовалутите, тъй като случаите на пране на пари и измами нарастват в световен мащаб. Той идва и само няколко дни след като японският финансов регулатор издаде предупреждение за потребителите срещу Binance.

    Американските и германските регулатори също изразиха загриженост относно дейността на фирмата в миналото.

    От началото на тази година, свързаните с крипто бизнеса трябва да се регистрират в FCA, преди да правят бизнес в Обединеното кралство, но на повечето фирми е предоставена „временна регистрация“ до юли. По-рано този месец пазачът заяви, че само пет фирми са се регистрирали и че мнозинството все още не отговаря на изискванията.

    В неделя Binance заяви в Twitter: Binance Markets„ не предлага никакви продукти или услуги чрез уебсайта на Binance.com“.

    Binance Group придоби BML май 2020 г. и все още не е стартирала бизнеса си в Обединеното кралство или е използвала своите регулаторни разрешения на FCA.

    В момента Binance Group е със седалище на Каймановите острови, докато Binance Markets Limited е свързана фирма със седалище в Лондон.

    Говорител на FCA каза: „Значително голям брой криптовалутни бизнеси не отговарят на необходимите стандарти съгласно регламентите за изпиране на пари, което доведе до безпрецедентен брой фирми, които оттеглят своите заявления.''

    От оценените фирми повече от 90% са оттеглили заявленията след намесата на FCA.

    Cryptos бяха засилени от институционална подкрепа през последните месеци. Освен Tesla (TSLA), няколко организации, включително MicroStrategy (MSTR), са инвестирали милиарди долари в криптовалути и традиционни финансови компании като PayPal (PYPL) и Goldman Sachs (GS) започнаха да обработват актива от името на клиенти.

    Те обаче се сблъскаха и с твърдо противопоставяне от страна на правителствата и централните банки, които искат да регулират цифровите валути.

    Губернаторът на Bank of England (BoE) Андрю Бейли заяви, че цифровите валути няма да получат регулаторен „безплатен пропуск“ в бъдеще, въпреки потенциала си за иновации, удвоявайки по-ранната си позиция, че биткойнът не е пари и няма присъща стойност няма подкрепа.

    „На първо място е потенциалът за вреда на потребителите, както чрез измамна дейност, така и от загуби, претърпени от крипто търговия“, каза Лейт Халаф, финансов анализатор в AJ Bell.

    Той добави: "Финансовите надзорници също ще следят системните рискове, които могат да възникнат от крипто пазарите. Финансовата криза беше сигнал за събуждане към правителствата по целия свят. Крипто пазарите не са достатъчно големи, за да представляват сериозна системна заплаха в момента, но ако продължат да растат и да се размножават, регулаторите няма да са самодоволни на този фронт.''

    Биткойн забрана криптовалути Binance FCA Cryptos

    Оценка на новината

    5.00