• Защо tether, третата по големина криптовалута в света, притеснява икономистите?

    Защо tether, третата по големина криптовалута в света, притеснява икономистите?

    Икономистите прогнозират потенциален риск за финансова стабилност.

    Защо tether, третата по големина криптовалута в света, притеснява икономистите?

    Tether е третата по големина криптовалута в света по пазарна стойност. 

    Ето какво трябва да знаете:
     

    Какво е тетър?
    Подобно на биткойните, tether е криптовалута. Всъщност това е третата по големина цифрова монета в света по пазарна стойност. Но е много различна от биткойн и другите виртуални валути.

    Tether е това, което е известно като stablecoin. Това са цифрови валути, които са обвързани с активи от реалния свят - щатския долар например - за да поддържат стабилна стойност, за разлика от повечето криптовалути, за които е известно, че са нестабилни. Биткойнът, например, се покачи до рекордно високо ниво от близо 65 000 долара през април и оттогава почти намали наполовина стойността си.

    Tether е проектиран да бъде обвързан с долара. Докато другите криптовалути често варират в стойност, цената на тетъра обикновено е еквивалентна на 1 долар. Това не винаги е така и колебанията в стойността на връзката са плашили инвеститорите в миналото.

    Търговците на крипто често използват връзката, за да купуват криптовалути, като алтернатива на зелените пари. Това по същество им осигурява начин да търсят безопасност в по-стабилен актив по време на рязка волатилност на крипто пазара.

     

    Защо е противоречиво?
    Някои инвеститори и икономисти се притесняват, че емитентът на tether няма достатъчно доларови резерви, за да оправдае своята доларова фиксация.

    През май Tether разби резервите за своите стабилни монети. Фирмата разкри, че само част от нейните дялове - 2,9%, за да бъдем точни - са в брой, докато по-голямата част е в търговски книжа, форма на необезпечен, краткосрочен дълг.

    Това би поставило Tether в топ 10 на най-големите притежатели на търговски книжа в света, според JPMorgan. Tether е сравняван с традиционните фондове на паричния пазар - но без каквато и да било регулация.

    С токени на стойност над 60 млрд.долара в обращение, Tether има повече депозити от тези на много американски банки.

    Отдавна има опасения дали тетъра се използва за манипулиране на цените на биткойни, като едно проучване твърди, че токенът е бил използван за подпомагане на биткойн по време на ключови спадове на цените в ралито му за чудовище 2017

    По-рано тази година прокуратурата в Ню Йорк постигна споразумение с Tether и Bitfinex, свързана борса за цифрова валута.

    Върховният държавен служител на правоприлагащите органи обвини фирмите, че са преместили стотици милиони долари, за да прикрият 850 милиона долара загуби.

    Tether и Bitfinex се съгласиха да платят 18,5 милиона долара за селището и им беше забранено да оперират в щата Ню Йорк, но компаниите не признаха никакви нарушения.

     

    Зараза на пазара
    По-рано анализаторите от JPMorgan предупреждават, че внезапната загуба на доверие в връзката може да доведе до „тежък ликвиден шок за по-широкия пазар на криптовалути“.

    Но също така има опасения, че внезапното увеличаване на изтеглянията от връзки може да доведе до потенциална пазарна зараза, която да засегне активи извън крипто.

    През юни Розенгрен спомена tether и други стабилни монети като един от няколкото потенциални рискове за финансовата стабилност.

    „Бъдеща криза може лесно да бъде предизвикана, тъй като те се превръщат в по-важен сектор на финансовия пазар, освен ако не започнем да ги регулираме и да се уверим, че всъщност има много по-стабилна стабилност спрямо това, което се предлага на широката общественост като стабилна монета“, добави Розенгрен.

    Миналата седмица Fitch Ratings предупреди, че внезапното масово изкупуване на тетън токени може да дестабилизира краткосрочните кредитни пазари.

    „По-малко рискове представляват монети, които са напълно обезпечени с безопасни, високо ликвидни активи, въпреки че властите все още могат да бъдат обезпокоени, ако отпечатъкът е потенциално глобален или системен“, се казва в изявление на американската агенция за кредитен рейтинг. „Докато стабилните монети, които използват частични резерви или приемат разпределение на активи с по-висок риск, могат да бъдат изправени пред по-голям риск“.

    търгуване с криптовалута Fitch Ratings JPMorgan Tether Bitfinex

    Оценка на новината

    5.00