• Ел Салвадор купи за 21 милиона долара биткойн

    Ел Салвадор купи за 21 милиона долара биткойн

    Ел Салвадор става първата страна, която превръща биткойна в законна валута.

    Ел Салвадор купи за 21 милиона долара биткойн

    Ел Салвадор купи биткойн на стойност приблизително 20,9 милиона долара, един ден преди официално да приеме най-популярната в света криптовалута като законно платежно средство.

    В поредица от туитове в понеделник президентът Найбиб Букеле разкри, че страната е закупила общо 400 биткойна. Туитовете бяха публикувани с интервал от няколко часа. Въз основа на цената на биткойн към момента на туитовете, сумата на закупената цифрова монета възлиза на около 20,9 милиона долара.

    Ел Салвадор е първата страна, която приема биткойн като законна валута, която ще работи заедно с щатския долар.

    Поддръжниците и критиците по целия свят ще наблюдават как ще се развие този безпрецедентен експеримент.

    Политиката предизвика критики в цялата страна. Близо 70% от анкетираните от Централноамериканския университет салвадорци не са съгласни с решението на администрацията да приеме биткойн като законно платежно средство. Мнозина също не бяха сигурни как да използват цифровата валута.

    Правителството на Ел Салвадор се надява, че ще засили финансовото включване в страна, където около 70% от гражданите нямат достъп до традиционни финансови услуги, според закона за биткойните.

    Паричните преводи, изпратени у дома от мигранти, също са важни за икономиката, като представляват повече от 24% от брутния вътрешен продукт на Ел Салвадор, според Световната банка.

    Законодателството позволява цените да се показват в биткойни, данъчните вноски да се плащат с цифровата валута, а обменът в биткойн няма да бъде облаган с данък върху печалбата.

    Ел Салвадор пусна портфейлно приложение, наречено Chivo, за което гражданите могат да се регистрират с национална лична карта, за да извършват транзакции с помощта на биткойн. 

    Потребителите ще получат биткойни на стойност 30 долара, когато се регистрират, за да ускорят приемането.

    Миналия вторник Конгресът в Салвадор прие закон за създаване на фонд от 150 милиона долара, който да улесни конвертирането от биткойн в щатски долари.

    „Биткойнът всъщност не е проектиран да бъде средство за обмен, така че това е ранен експеримент за валутата“, казва Филип Градуел, главен икономист в платформата за данни Chainalysis.

    биткойн криптовалути Ел Салвадор businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00