• Украйна е най-новата страна, която легализира биткойн

    Украйна е най-новата страна, която легализира биткойн

    Kриптовалутата бавно навлиза в глобален мащаб.

    Украйна е най-новата страна, която легализира биткойн

    Украйна е петата държава, която определя някои основни правила за пазара на криптовалути.

    С почти единодушно гласуване, украинският парламент прие закон, който легализира и регулира криптовалутата. Законопроектът беше пуснат в действие през 2020 г. - и сега той се насочва към бюрото на президента Владимир Зеленски.

    На местните е било позволено да купуват и обменят виртуални валути, но компаниите и борсите, занимаващи се с криптовалута, често са били под наблюдение от правоприлагащите органи.

    Според Kyiv Post властите са склонни да заемат борбена позиция, що се отнася до виртуалните парични средства, считайки ги за „измама“, набег на криптовалутни бизнеси и „често конфискуване на скъпо оборудване без никакви основания“.

    През август например Службата за сигурност на Украйна (СБУ) блокира мрежа от така наречените „тайни борси за криптовалута“, работеща в столицата Киев.  СБУ твърди, че тези обмени улесняват изпирането на пари и осигуряват анонимност на транзакциите.

    Новото законодателство също така предвижда определени защити срещу измами за тези, които притежават биткойни и други криптовалути. Днешният вот на бившата ядрена сила обаче е част от по-широк натиск на Киев да се насочи към биткойн.

    До 2022 г. страната планира да отвори пазара на криптовалути за бизнеса и инвеститорите, съобщава Kyiv Post.

    Висши държавни служители също рекламират своите крипто кредити пред инвеститори и фондове за рисков капитал.

    На официално държавно посещение в САЩ миналия месец президентът Владимир Зеленски говори за начинаещия в Украйна „легален иновативен пазар за виртуални активи“ като място за продажба на инвестиции, а Михайло Федоров, украинският министър на цифровата трансформация, заяви, че страната модернизира своя пазар на плащания.

    Миналия месец САЩ предложиха правила за крипто „брокери“ в сметката си за инфраструктура за 1 трилион долара, а нов германски закон сега позволява на средства, на които преди това е било забранено да инвестират в крипто, да разпределят до 20% за виртуални валути като биткойн.

    Украйна криптовалута businessnews.bg биткойн

    Оценка на новината

    5.00