• Solana - седмата по-големина цифрова валута

    Solana - седмата по-големина цифрова валута

    Kриптовалутата Solana съществува само от година и половина, но вече е в топ 10 на цифровите валути.

    Solana - седмата по-големина цифрова валута

    Solana достигна рекордно високо ниво над 190 долара във вторник сутринта, според данни на CoinGecko, което го прави седмата по големина цифрова валута с пазарна стойност от близо 50 милиарда долара.

    Оттогава тя се понижи до около $ 160 след рязък спад на цените на криптовалутите, но все пак отбеляза ръст с огромните 300% само през последния месец. В началото на годината цената на Solana бе едва $ 1,50.

     

    Какво е Solana?

    Solana не е много известна криптовалута. Но напоследък се развихри много.

    Andreessen Horowitz инвестираха над 300 милиона долара в стартирането, което го създаде при продажба на символи през юни. Други инвеститори в платформата за криптовалути включват Polychain Capital, фирма за рисков капитал, основана от бившия служител на Coinbase Олаф Карлсън-Уи, и Alameda Research - фирма за количествена търговия, ръководена от известния крипто предприемач Сам Банкман-Фрид.

    Solana е една от многото дигитални валути, които се борят да вземат Ethereum, втората по големина монета в света.

    Технологичната основа на Ethereum е подобна на тази на биткойн. Ключова разлика между двете е, че разработчиците могат да създават приложения върху мрежата на ethereum. Това доведе до изграждането на цяла индустрия около блокчейна на Ethereum, известна като децентрализирано финансиране или DeFi.

    NFTs, мъглив вид жетон, предназначен да представлява собственост върху рядък цифров обект, е едно от многото приложения, които се захранват от Ethereum.

    Появяват се обаче други блокчейн. Cardano например обещава да бъде по-бърза и по-ефективна алтернатива на Ethereum. Платформата се подготвя за голяма актуализация този месец, която според поддръжниците ще й позволи да се конкурира по-ефективно с Ethereum.

     

    Каква е платформата на Solana?

    Критика към Ethereum е, че той не е мащабируем, така че когато има огромни скокове в трафика, мрежата се бори.

    Платформата Solana обещава да бъде много по-бърза и по-евтина от тази на Ethereum. Той твърди, че поддържа над 1000 транзакции в секунда, със средна такса за транзакция от $ 0,00025.

    Ethereum се радва на лъвския дял на пазара през последните години, но факт е, че той просто не е мащабируем“, каза Джордж Харап, съосновател на Step Finance, табло за транзакции на Solana.

    Инвеститорите и анализаторите казват, че това се дължи до голяма степен на неистовата активност на спекулативния пазар на NFT. Докато много NFT са изградени на Ethereum, Solana и други платформи играят все по-голяма роля.

    „Много хора вярват, че Solana е най-добре позициониранa, за да поддържа нуждите на пазара на NFT, казва Скот Фрийман, съосновател на фирмата за управление на цифрови активи JST Capital, пред CNBC. „По този начин мнозина гледат на Solana като на инвестиция в градивните елементи на NFT.“

    Джеймс Бътерфил, инвестиционен стратег в крипто инвестиционната компания Coinshares, каза, че институционалните инвеститори започват да забелязват Solana.

    „Изучаването на данните за потока от инвеститорски фондове подчертава, че общите активи на Solana са се увеличили от 15 милиона щатски долара на 44 милиона щатски долара през последната седмица, като притокът миналата седмица възлиза на общо 13 милиона щатски долара“, каза Баттерфил пред CNBC. „Това показва, че е бил популярен в инвестиционни фондове, както и сред инвеститори на дребно.“
     

     

    Какви са рисковете?

    Все пак дивият възход на Solana зашемети някои фигури в крипто индустрията.

    „Изкачването на Solana беше метеорично, дори по крипто критерии“, каза Антони Тренчев, съосновател на компанията за кредитиране на цифрова валута Nexo, пред CNBC.

    Ключов риск при всяка криптовалута е променливостта на цените. Биткойн, първата и най-голяма дигитална монета, се повиши от рекордно високото ниво над 60 000 долара през април до по-малко от 30 000 долара през юни. Оттогава тя е възстановила над 45 000 долара.

    Междувременно изглежда, че регулаторите стават все по -строги в пространството на DeFi. Съобщава се, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ е започнала разследване на Uniswap, най -голямата децентрализирана крипто борса.

    Биткойн криптовалута ethereum NFT Solana Uniswap

    Оценка на новината

    5.00