• Биткойн достигна нов най-висок връх за всички времена

    Биткойн достигна нов най-висок връх за всички времена

    Най-голямата дигитална валута в света се покачи до $68,521.

    Биткойн достигна нов най-висок връх за всички времена

    Биткойн и Ether достигнаха нови исторически върхове във вторник, удължавайки ралито си от ден по-рано.

    Цената на биткойн в един момент се покачи над 68 000 долара, затъмнявайки предишния рекорд, поставен в края на октомври. Най-голямата дигитална валута в света се покачи до $68,521, преди леко да се понижи до $67,935.

    Ether, родната валута на блокчейна на Ethereum, отбеляза рекордно високо ниво от $4,840, надминавайки нивото от $4,800 за първи път. Токенът се търгува с около 2% по-високо през последните 24 часа на цена от $4,814.

    Тези рекордни ходове идват на фона на по-широко рали на крипто пазара. Така наречените „убийци на Ethereum“ - solana и cardano - са нараснали съответно с 21% и 16% през последните седем дни.

    ProShares Bitcoin Strategy ETF, който стартира през октомври и проследява фючърсните договори за биткойни, обвързани с бъдещата цена на криптовалутата, се повиши с повече от 8% в понеделник.

    Въпреки че е трудно да се свържат краткосрочните движения на цените с някакво конкретно събитие – а графиките на цените на криптовалутите често са изпълнени с волатилност – някои анализатори смятат, че както биткойн, така и етер ще продължат да се движат нагоре през следващите седмици.

    Микел Морч, изпълнителен директор на крипто хедж фонд ARK36, каза, че цената от $70 000 за биткойн сега „изглежда неизбежна“. Други имат по-смели прогнози за това накъде се насочва биткойн, тъй като JPMorgan наскоро удвои прогнозата си, че биткойн в крайна сметка ще достигне 146 000 долара, с по-краткосрочна цел от 73 000 долара за тази година.

    Следващата седмица биткойн пуска най-големия си ъпгрейд от четири години. Надстройката на софтуера е известна като Taproot. Това ще означава по-голяма поверителност и ефективност на транзакциите – и най-важното е, че ще отключи потенциала за интелигентни договори, ключова характеристика на неговата блокчейн технология.

    Междувременно етерът е в подем, откакто внедри Altair, надстройка на мрежата, която стартира в края на октомври. Altair до голяма степен се разглеждаше като несъбитие за повечето, с изключение на валидаторите - тоест хората в мрежата на Ethereum, които проверяват транзакциите. Но надстройката беше ключова стъпка в внедряването на ethereum 2.0 или Eth2, който се работи от години и ще преработи фундаментално цялата мрежа.

    Ethereum 2.0 ще има превключване на мрежата от енергоемката система за копаене „proof-of-work“, където миньорите решават трудни математически уравнения, за да създават нови монети, към „proof-of-stake“, което просто изисква потребителите да използват съществуващите си кеш на етер като средство за проверка на транзакции и копаене на нови токени.

    Eth2 има за цел да направи Ethereum по-мащабируем, сигурен и устойчив. Тази промяна ще бъде огромна не само за Ethereum, но и за по-широката общност на криптовалутите като цяло.

    криптовалути ethereum ether businessnews.bg биткойн

    Оценка на новината

    5.00