• Цифровите валути на централната банка са далеч от превръщането им в реалност

    Цифровите валути на централната банка са далеч от превръщането им в реалност

    Нарастващият интерес към биткойн и други криптовалути разпали амбициите на централните банки да развиват свои собствени цифрови валути.

    Цифровите валути на централната банка са далеч от превръщането им в реалност

    Централната банка на Обединеното кралство /BOE/ заяви, че напредва в проучването на цифровите валути на централните банки /CBDC/ до етап на консултации, който трябва да се проведе следващата година.

    Но дори и да реши да продължи напред с предложената цифрова валута, която е наречена „Бриткойн“, е малко вероятно да постигне това до 2025 г., заявиха от Банката на Англия. И дори тогава, това е само ако се установи, че е „оперативно и технологично стабилно“.

    Ан Боден, главен изпълнителен директор на базираната в Лондон дигитална банка Starling, каза, че ключов въпрос, на който все още няма отговор, е какъв проблем се опитва да реши Бриткойн. Боден е един от няколкото ръководители на индустрията, които предоставят принос на служителите на Обединеното кралство, докато изследват CBDC.

    „Всичко, което правим в това пространство, трябва да реши истински проблем“, каза Боден. „Трябва да има усвояване и трябва да е достатъчно повсеместно, за да осигури някаква реална стойност.“

    Нарастващият интерес към биткойн и други криптовалути разпали амбициите на централните банки да развиват свои собствени цифрови валути. Но досега повечето проекти на CBDC се движат с бавен темп. Швеция, която беше рано с играта CBDC, казва, че се надява да има цифрова версия на своята крона до 2026 г.

    В Китай, от друга страна, централната банка се надпреварва със собствения си проект CBDC, пускайки виртуална версия на юана в опити в няколко провинции. Експерти твърдят, че Народната банка на Китай вероятно ще бъде първата, която напълно стартира CBDC. Но цифровият юан идва с редица проблеми, които го правят по-малко привлекателен в западните страни. Критиците казват, че е твърде централизиран и може да се използва за засилване на правителственото наблюдение. Това е така, защото за разлика от парите в брой цифровите транзакции на хората могат да бъдат проследени онлайн.

    Няколко големи банки говориха за огромния потенциал за блокчейн, технологията на разпределения регистър, която стои зад криптовалутите. Но те отхвърлиха идеята биткойн и други цифрови монети да се превърнат в масово финансово явление.

    Банкерите също така се притесняват, че CBDC могат да подкопаят ролята си във финансовата система, което ще доведе до повишен риск от „банкно бягане“. Потребителите могат да се стичат, за да поставят своите депозити директно в централните банки, вместо да държат парите си в банката.

    Независимо от това, каквато и форма да приемат „Бриткойн“ и други CBDC, няма съмнение относно преминаването от аналогов към цифров.

    Биткойн централни банки цифрова валута businessnews.bg

    Оценка на новината

    0