• Биткойн може да нарасне до рекордните 75 000 долара тази година

    Биткойн може да нарасне до рекордните 75 000 долара тази година

    Биткойн се срина през последните няколко месеца и цената му за кратко падна под 40 000 долара.

    Биткойн може да нарасне до рекордните 75 000 долара тази година

    Цената на биткойн може да се удвои до 75 000 долара тази година, тъй като все повече институционални инвеститори започват да приемат най-популярната криптовалута в света, според главния изпълнителен директор на швейцарската банка Seba.

    След като се издигна до най-високата си стойност от 69 000 долара през ноември, биткойн се срина през последните няколко месеца и цената му за кратко падна под 40 000 долара в понеделник, което означава, че се движи близо до ниски нива, невиждани от септември.

    Попитан дали биткойн ще тества рекордните нива, наблюдавани миналата година, Гуидо Бюлер, главен изпълнителен директор на швейцарската банка Seba, сподели, че „мисли така“, но подчерта, че волатилността ще остане висока.

    Спадът на цените през тази седмица дойде, тъй като нарастващите доходности на държавни облигации – и перспективата за по-високи лихвени проценти на централната банка – продължиха да карат инвеститорите да губят позиции в рискови, ориентирани към растеж активи.

    Биткойнът падна с цели 6% в понеделник, за да достигне дъно от $39 771,91, според Coin Metrics. Той се търгува на $42,921.55 около 5 часа сутринтa в сряда.

     

    Спадовете на пазара на криптовалути следват седмица на груба търговия с акции, особено с импулсни акции. Тъй като доходността на 10-годишните облигации на САЩ нарасна в началото на 2022 г., инвеститорите се въртят в по-циклични и стойностни имена. В понеделник 10-годишният се повиши до 1,8%, след като завърши 2021 г. на 1,5%.

    „Виждали сме биткойн да се държи като рисков актив многократно през последните няколко месеца“, отбеляза Ноел Ачесън, ръководител на отдела за пазарни прозрения в Genesis. „Когато пазарът стане нервен, биткойнът се срива. Виждали сме различни индикации, че пазарните настроения са донякъде уплашени от скока през 10-те години – това не е добре за всеки актив, който има висока волатилност на паричните потоци. За разлика от много активи, които са опетнени от тази четка, биткойнът е ликвиден и следователно може да понесе по-голям натиск при продажбата без тежък удар."

    Гуидо Бюлер допълни още, че смята, че институционалните инвеститори ще помогнат за повишаване на цената на биткойн през 2022 г.

    Биткойн Coin Metrics businessnews.bg Seba

    Оценка на новината

    0