• Биткойн се срина с 50%

    Биткойн се срина с 50%

    Solana претърпя още по-рязък спад, понижавайки се с 65%.

    Биткойн се срина с 50%

    Докато инвеститорите в криптовалута се разтърсват от рязката разпродажба на биткойн и други цифрови валути, някои се опасяват, че най-лошото тепърва предстои.

    Биткойн, най-голямата виртуална валута в света, за кратко падна под $33 000 в понеделник до най-ниското си ниво от юли. Оттогава се възстанови над границата от 36 000 долара, но все още е надолу с почти 50% от рекордния връх от близо 69 000 долара през ноември.

    Междувременно целият криптовалутен пазар е загубил стойност от над 1 трилион долара след рекордно високо ниво на биткойн, тъй като най-добрите токени като етер и солана последваха цифровата валута номер 1, за да търгуват рязко по-ниски. Етерът е намалял повече от наполовина, откакто достигна своя пик през ноември, докато Solana претърпя още по-рязък спад, падайки с 65%.

    Това кара някои крипто инвеститори да говорят за възможността за „крипто зима“, фраза, отнасяща се до исторически мечи пазари в историята на младия пазар на цифрова валута. Последното подобно събитие се случи в края на 2017 г. и началото на 2018 г., когато биткойн се срина с цели 80% от най-високите стойности за всички времена.

    Дейвид Маркъс, бившият ръководител на крипто във Facebook-родител Meta, изглежда призна, че крипто зимата вече е настъпила. 

    Надя Иванова, главен оперативен директор в свързаната с BNP Paribas фирма за технологични изследвания L’Atelier, каза, че не е убедена, че все още е настъпила крипто зима, но пазарът „сега е в период на охлаждане“. Това може да не е толкова лошо, казва тя.

    „През последната година – особено с цялата шумиха на този пазар – изглежда, че много разработчици са били разсеяни от лесните печалби от спекулациите с NFT (незаменими токени) и други цифрови активи. Периодът на охлаждане всъщност може да бъде възможност да започнем да изграждаме основите на пазара“, каза Иванова.

    Разгромът на Crypto дойде в тандем с спад в световните акции. Експертите казват, че участието на големи институционални фондове означава, че цифровите активи стават все по-преплетени с традиционните пазари.

    S&P 500 падна с 8% от началото на годината, докато технологичният индекс Nasdaq се понижи с над 12%. И корелацията между представянето на биткойн и това на S&P 500 се засилва напоследък.

    Търговците се опасяват, че потенциалното повишаване на лихвените проценти и агресивното парично затягане от Федералния резерв ще източи ликвидността от пазара. Централната банка на САЩ обмисля да предприеме подобни действия в отговор на нарастваща инфлация и някои анализатори твърдят, че това може да доведе до края на ерата на свръхевтините пари и невероятните оценки - особено в сектори с висок растеж като технологиите, което е от полза от по-ниски лихви, тъй като компаниите често заемат средства, за да инвестират в своя бизнес.

    „Мисля, че това е свързано с разгрома и изтеглянето от рискови активи като цяло“, каза Иванова за скорошния спад на биткойн.

    Понижаването на основните цифрови монети е благодат за стейблкойните или цифровите валути, които проследяват стойността на суверенните валути като щатския долар. USD Coin, втората по големина стабилна монета, е добавила над 5 милиарда долара пазарна стойност от неделя, според данни на CoinGecko.

    Все пак инвеститорите се притесняват от перспективата за по-нататъшни регулаторни мерки срещу крипто индустрията. Миналата седмица руската централна банка предложи забрана на използването и копането на криптовалути, имитирайки подобен ход от съседен Китай. Съобщава се, че правителството на САЩ се готви да пусне стратегия за регулиране на крипто най-рано следващия месец.

    Биткойн криптовалута пазар на криптовалути businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00