• Проваленият проект за криптовалута на Марк Зукърбърг е обявен за продажба

    Проваленият проект за криптовалута на Марк Зукърбърг е обявен за продажба

    Meta се опитва да намери нова дестинация за инженерите, които са разработили тази технология.

    Проваленият проект за криптовалута на Марк Зукърбърг е обявен за продажба

    Амбициозният план на Марк Зукърбърг да създаде своя собствена криптовалута се разпада на фона на нарастващия натиск от страна на регулаторите.

    Асоциацията Diem, която наблюдава развитието на цифровата валута Diem, обмисля продажба на активите си, за да върне капитала на инвеститорите си. Съобщава се, че Diem в момента преговаря с инвестиционни банкери за следващите стъпки, включително как да продаде своята интелектуална собственост, в опит да улови каквато и да е останала стойност.

    Явно дискусиите са все още в ранен стадий и няма гаранция, че Diem ще намери купувач. Дори и да стане, в доклада се отбелязва, че не е ясно как ще определи стойността на интелектуалната собственост на проекта или на инженерите, които са го разработили.

    Обсаденият крипто проект на Зукърбърг е блокиран, откакто беше обявен за първи път през юни 2019 г. По това време криптовалутата се наричаше Libra и първоначално беше замислена като стабилна монета, която е специфична подгрупа от криптовалути, чиято стойност е обвързана с актив от реалния свят, като например фиатна валута като щатски долар или стока като златото. В случая със стабилната монета на Зукърбърг първоначалният план беше да се пусне универсална валута, обвързана с кошница от основни валути и държавен дълг.

    Проектът незабавно беше посрещнат с враждебност от страна на централните банкери и политици, които се опасяваха, че може да улесни нечестиви дейности като пране на пари и нарушаване на поверителността, както и да се окаже страхотен конкурент на суверенни валути като щатския долар. В резултат на регулаторната реакция, проблемният проект се насочи към концепцията за пускане на множество стабилни монети, всяка от които ще бъде обвързана с фиатна валута, плюс една мултивалутна монета. В крайна сметка визията за криптовалутата беше сведена до обезпечена с щатски долари стабилна монета, известна като Diem USD. Самият проект също е следвал донякъде заплетена верига на собственост и е претърпял изход от корпоративни партньори и ръководители на най-високо ниво. Някога също имаше подкрепата на множество партньори, но тъй като шефът на Meta се отправи към Capitol Hill, за да защити проекта, ключови поддръжници като Visa, Mastercard и PayPal изоставиха проекта.

     

    През ноември миналата година Дейвид Маркъс, ръководител на усилията за криптовалута на Meta, обяви, че и той ще напусне.

    Марк Зукърбърг криптовалута businessnews.bg Meta Diem

    Оценка на новината

    0