• Фейсбук, Binance и китайския юан качиха цената на биткойна до над 9000 долара

    Фейсбук, Binance и китайския юан качиха цената на биткойна до над 9000 долара

    Цената на биткойна достигна най-високата си стойност за 2019 година

    Фейсбук, Binance и китайския юан качиха цената на биткойна до над 9000 долара

    Цената на биткойна в неделя се повиши до над 9300 долара. Криптовалутата се търгуваше за 9388 долара на базирана в Сан Франциско борса за криптовалути Coinbase. Това накара пазарната капитализация на биткойна да скочи до над 165 млрд. долара. При най-високата възможна стойност, постигана от първата криптовалута до момента, нетната оценка на биткойн пазара възлизаше на повече от 327 милиарда долара, отбелязва специализираният финансов сайт CCN.

    Постоянният възходящ тренд на биткойна съвпадна със значителен ръст на обема на сделките. Най-добрите платформи за търговия с криптовалути, за които се знае, че предлагат достоверни транзакционни данни, регистрираха обеми на биткойн пазарите си на стойност около 1,5 млрд. долара.

    Неочакваният скок в цената на биткойна подтикна анализаторите да потърсят двигателите на този растеж. Мнозина вярват, че решението на Binance, най-голямата борса за криптовалута в света, да преустанови услугите си за американските търговци, е довело до ценовия бум на биткойна. Собственият актив на борсата - Binance Coin или BNB, се обезцени с повече от 6.5% спрямо биткойна, като от 13 юни цената му е паднала с до 22%.

    Някои анализатори смятат, че нашумялата криптовалута на Facebook, засега известна като Проекта Либра, стои зад възходящия тренд на цената на биткойна. Бари Силберт, основател и главен изпълнителен директор на Digital Currency Group, нарече Либра „катализатор”, който ще позволи на хората да се учат и да възприемат масово дигиталните валути, и по-специално биткойна.

    Мнението на Силберт не се хареса на Питър Шиф, виден американски борсов посредник. Миналата седмица той заяви, че проектът Либра е „лоша новина за биткойна“. „Валутата на Facebook, коментира той, ще бъде насочена към пазари, на който Bitcoin разчита за растеж, а именно към хората, които нямат банкови сметки, в страни с висока инфлация. „Либра ще бъде стабилна и много по-лесна и по-евтина за използване като средство за обмен, в сравнение с Bitcoin“, заяви Питър Шиф.

    Крис Бърниске, партньор в Нюйоркската фирма за рисков капитал, Placeholder, намери доказателства за силна корелация между поскъпването на биткойна и девалвацията на юана. През 2016 година например, биткойнът се превърна в един от най-големите печеливши на пазарите на юана, тъй като инвеститорите закупиха от криптовалутата, за да заобиколят наложения от държавата капиталов контрол.

    "Търговската война на САЩ с Китай, затягането на контрола върху капиталите в Поднебесната имеперия, за да се ограничат средствата, напускащи страната, и отслабването на юана, добавиха гориво в ценовия пожар на биткойна", отбелязва Бърниске, цитиран от CCN.

    facebook фейсбук Биткойн Bitcoin търговска война между САЩ и Китай биткойн

    Оценка на новината

    0