• Facebook представи криптовалутата „Либра“

    Facebook представи криптовалутата „Либра“

    Партньори по проекта са световно известни компании като Mastercard, Visa, Spotify Technology, PayPal, eBay, Uber Technologies и Vodafone

    Facebook представи криптовалутата „Либра“

    Facebook най-сетне оповести плановете си да създаде собствена криптовалута, наречена Либра. Това е последното развитие в хода на усилията на компанията да се разпростре отвъд социалните мрежи и да прехвърли влиянието си към секторите на електронната търговия и глобалните разплащания, пише агенция „Ройтерс“.

    Facebook се обвързва с 28 партньори в рамките на дружество, наречено Асоциация „Либра“, чието седалище е в Женева. Асоциацията ще управлява новата дигитална валута, която трябва да влезе в употреба през първата половина на 2020 година.

    Facebook също така обяви, че ще създаде дъщерно дружество, наречено Calibra, което ще предложи дигитални портфейли за съхранение, изпращане и харчене на новата дигитална валута. Calibra ще бъде свързана с платформите за съобщения на Facebook - Messenger и WhatsApp, които се радват на повече от един милиард потребители, отбелязва „Ройтерс“.

    Facebook се надява, че не само ще захрани транзакции между установени потребители и фирми по целия свят, но ще предложи на потребителите, които не ползват банкови услуги, достъп до финансови услуги за първи път.

    Името „Либра” е вдъхновено от римския уред за претегляне, по-известен като везни, астрологичния знак за справедливост и френската дума за свобода, отбелязва Дейвид Маркъс - бившият изпълнителен директор на PayPal, който ръководи проекта от името на Фейсбук.

    „Свобода, справедливост и пари - точно това е, което се опитваме да постигнем“, каза той.

    Не е ясно как законодателите и регулаторите ще реагират на това, че Facebook се опитва да навлезе в света на финансовите услуги, използвайки полето на криптовалутата, което все още е нерегулирана област.

    Bitcoin, най-известната криптовалута, е създадена през 2008 г. с идеята група потребители, представящи се с псевдоними, да прехвърлят стойност онлайн чрез криптирани цифрови акаунти. Ранните разработчици смятат, че светът се нуждае от алтернатива на традиционните валути, които се контролират от правителствата и от централните банки.

    Оттогава са стартирали хиляди алтернативи на биткойна, а Facebook е само една от десетките компании, които навлизат в дебрите на блокчейн технологията.

    Партньори по проекта са световно известни компании като Mastercard, Visa, Spotify Technology, PayPal, eBay, Uber Technologies и Vodafone, както и фирми за рисков капитал като Andreessen Horowitz.

    Те се надяват, че Асоциацията ще има 100 члена до старта на Libra през първата половина на 2020 г. Всеки член получава по един глас по съществени решения, касаещи криптовалутата, като фирмите трябва да инвестират поне 10 милиона долара за присъединяване. Facebook не планира да поддържа водещата си роля в проекта след 2019 година.

    биткойн facebook фейсбук Bitcoin криптовалута Либра

    Оценка на новината

    0