• Facebook: Libra не е заплаха за биткойна

    Facebook: Libra не е заплаха за биткойна

    Дейвид Маркъс, който е бивш президент на PayPal, а понастоящем отговоря за криптовалутата на Фейсбук, твърди, че Либра е по-доброто дигитално средство за разплащане, докато биткойнът е дългосрочен инвестиционен инструмент

    Facebook: Libra не е заплаха за биткойна

    От Facebook потвърдиха, че новата криптовалута Libra на мегакомпанията няма за цел да убива или да се конкурира с bitcoin, предава специализираният финансов сайт CCN. Дейвид Маркъс, човекът, който отговаря за криптовалутата на Фейсбук, каза, че Либра и биткойнът могат да съществуват паралелно и да намерят различно приложение. Освен това, Маркъс допълни, че той е голям фен на биткойн.

    В свой туит от вчера той обясни, че Либра е проектирана с идеята да осигури стабилна платежна система. От друга страна, Bitcoin, според него, е по-скоро актив за съхранение на богатство, или т. нар. „цифрово злато“.

    "Мнозина искат да противопоставят Либра и Биткойна. Според мен, те не попадат в една и съща категория. Биткойн е инвестиционен актив, докато Либра е проектирана да бъде стабилно обменно средство. Бях и си оставам фен на биткойна, но за много различни цели", коментира Маркъс.

    Както посочва CCN, почти никой не използва Bitcoin за платежни транзакции. През 2019 г. само 1.3% от транзакциите на биткойни са били свързани с търговци. С други думи, повечето потребители на биткойн го държат като дългосрочен актив.

    Въпреки това, Маркъс може би подценява способността на Bitcoin да навлезе в пространството на плащанията в бъдеще, отбелязва CCN. Волатилността на биткойна постепенно ще намалява с течение на времето, което ще му позволи да бъде по-жизнеспособно обменно средство за извършване на трасфери и разплащания.

    Маркъс определи криптовалутата на Фейсбук като „висококачествена цифрова валута”.
    "Тя наистина е проектирана от самото начало, за да бъде чудесно средство за обмен и висококачествена форма на цифрови пари, които можете да използвате за ежедневни плащания, трансгранични плащания, микро транзакции", обясни Маркъс.

     

    facebook фейсбук Биткойн Bitcoin криптовалута Либра Дейвид Маркъс

    Оценка на новината

    0