• Европейски централни банкери претендират за надзор над криптовалутата на Facebook

    Европейски централни банкери претендират за надзор над криптовалутата на Facebook

    Централните банкери на Великобритания, Франция и Германия заявиха, че Facebook трябва да очаква обстойна проверка

    Европейски централни банкери претендират за надзор над криптовалутата на Facebook

    Трима европейски централни банкери претендират за надзор над обявената виртуална валута на Facebook, за да гарантират, че тя няма да застраши финансовата система или да бъде използвана за изпиране на пари, съобщава агенция „Ройтерс”.

    Тази седмица Фейсбук предизвика световния интерес, като обяви плановете си за въвеждане на криптовалута, наречена Либра, част от усилията на мегакомпанията за експанзия в света на цифровите плащания.

    С потенциала си да достигне до милиарди интернет-потребители, и  с подкрепата на мастодонти в сектора на електронните плащания като Visa, Facebook се надява, че Libra не само ще улесни транзакциите, но и ще предостави на хората без банкови сметки достъп до финансови услуги за първи път.

    Но централните банкери на Великобритания, Франция и Германия заявиха, че Facebook трябва да очаква обстойна проверка.

    "Трябва да е безопасно, или няма да не се случи", заяви в интервю за Би Би Си в петък гуверньорът на английската централна банка Марк Карни.

    "Ние, Федералният резерв, както и всички големи световни централни банки и надзорници, ще осъществяваме пряк регулаторен контрол", каза той, позовавайки се на Федералния резерв на САЩ.

    Досега глобалните централни банкери до голяма степен се въздържаха от регулиране на цифровите валути, тъй като миналата година не успяха да постигнат съгласие как точно да го направят и заключиха, че те са твърде малки, за да представляват риск за финансовата система, припомня агенция „Ройтерс”.

    Други глобални регулатори също наблюдават растежа на криптовалутите. Очаква се Работната група за финансово действие - глобална агенция за борба с изпирането на пари, намираща се в Париж, да обяви правила, кореспондиращи с използването на цифрови активи за незаконни цели.

    Франция обяви в петък, че ще създаде работна група по въпроса в рамките на председателството й на Клуба на седемте най-големи икономики в света.

    Германският централен банкер Йенс Вайдман предупреди, че криптовалутите, обвързани с реални валути, могат да подкопаят банковата система, ако станат широко разпространена алтернатива на банковите депозити в конвенционални валути.

    Един от въпросите, които трябва да бъдат разгледани от работната група на Г-7, е попечителството, или къде и как ще се съхраняват официалните валути, на които се основава криптовалутата, отбелязва „Ройтерс”.

    Фед фейсбук криптовалута Либра централни банки надзор

    Оценка на новината

    0