• Биткойнът увеличи загубите си, след като шефът на Фед призова крипто проектът на Facebook да бъде спрян

    Биткойнът увеличи загубите си, след като шефът на Фед призова крипто проектът на Facebook да бъде спрян

    Други водещи криптовалути, включително Етер и Рипъл, последваха спада на биткойна

    Биткойнът увеличи загубите си, след като шефът на Фед призова крипто проектът на Facebook да бъде спрян

    Биткойнът загуби почти 8% от стойността си в четвъртък, увеличавайки загубите си за деня, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл настоя за спиране на проекта за криптовалутата на Facebook - Libra, докато не бъдат отхвърлени опасенията, вариращи от неприкосновеността на личния живот до прането на пари, информира агенция „Ройтерс”.

    Първата криптовалута първоначално падна със 7.7% до 11 164 долара в ранната сутрешна търговия, след като в сряда загуби 3.8% от стойността си - след показанията на Пауъл за монетарната политика пред Комисията по финансови услуги на САЩ. Последното намаление е  с 4.5 на сто.

    Други водещи криптовалути, включително Етер и Рипъл, паднаха с подобни нива.

    "Това е директният пазарен отговор на показанията и коментарите на Пауъл за криптовалутата на Фейсбук, и последствията, които биха могли да настъпят за света на криптовалутите", отбеляза Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в платформата за търговия с валута FDA OANDA.

    Либра повдига много сериозни опасения, свързани с неприкосновеността на личния живот, прането на пари, защитата на потребителите и финансовата стабилност”, каза Пауъл пред комисията. Шефът на Фед добави, че не смята, че проектът може да продължи, освен ако не бъдат разгледани тези опасения.

    Проектът за криптовалутата на Фейсбук се наблюдава внивателно от политиците и финансовите регулатори в световен мащаб. Пауъл отбеляза, че съществуващите регулации не се отнасят за криптовалутите.

    Биткойнът се покачи с близо 55% в рамките само девет дни, след като Facebook обяви плановете си за Либра на 18 юни, като достигна 18-месечен ценови връх от близо 14 000 долара. Проектът за криптовалутата на Фейсбук увеличи надеждите, че цифровите активи ще бъдат приети по-широко.

    Фед фейсбук Биткойн криптовалута рипъл етер Либра Джером Пауъл

    Оценка на новината

    0