• На "Уолстрийт" осъзнават, че не е толкова лесно да овладеят блокчейн технологията

    На "Уолстрийт" осъзнават, че не е толкова лесно да овладеят блокчейн технологията

    До 7 години може да изминат, преди блокчейн проектите да окажат съществено влияние върху фондовите пазари

    На "Уолстрийт" осъзнават, че не е толкова лесно да овладеят блокчейн технологията

    Преди две години Nasdaq и Citigroup обявиха нова блокчейн базирана система, която според тях би трябвало да направи плащанията по сделки с  ценни книжа по-ефективни. Изпълнителният директор на Nasdaq Адена Фридман я нарече "крайъгълен камък в световния финансов сектор", предава агенция „Ройтерс”.

    Но компаниите не вървят напред с проекта, коментира пред агенцията добре информиран източник, тъй като докато работят върху тестовата фаза, разходите надхвърлят ползите.

    Блокчейн, добавя източникът пред „Ройтерс”, „е лъскав мираж“ и неговото широкообхватно приложение на практика може да „отнеме време“.

    В съвместно изявление компаниите заявиха, че пилотният проект е успешен и те „с удоволствие продължават да си партнират“ в рамките на други инициативи.

    Компаниите, включително банките, големите търговци на дребно и доставчиците на технологии, инвестират милиарди долари, за да намерят начини за приложение на блокчейн технологията, използвана от криптовалутите  - като биткойн например. Миналия месец дори Facebook разкри плановете си за стартиране на виртуална валута и система за плащане, базирана на блокчейн.

    Голяма част от проектите, свързани с блокчейн, в които участват големи банки, борси и технологични фирми, все още не са излезли от тестовата си фаза. А тези, които са преминали през този етап, все още нямат широко приложение.

    Регулаторните пречки често забавят изпълнението им, отбелязват някои от мениджърите. Регулаторните режими вероятно ще се увеличат и след като плановете на Facebook предизвикаха глобална реакция от страна на надзорниците и политиците.

    Еуфорията, която съпътстваше интереса на „Уол Стрийт” към блокчейн технологията в началото, сега отстъпва място на прагматизма, тъй като компаниите осъзнават, че вероятно ще изминат години, преди блокчейн присъствието да се усети на пазарите по-съществено.

    „Това е трансформация на пазара. Това не е голям взрив,” отбеляза Хайдър Джефри, ръководител на стратегическите инвестиции за инвестиционната банка на UBS AG (UBSG.S).

    Може да отнеме от три до седем години, преди големите проекти в сферата на блокчейн да окажат значително въздействие, каза още той.

    Един проект, подкрепян от UBS, е цифрова парична система за финансови транзакции, наречена Utility Settlement Coin. Очаква се тя да бъде пусната на пазара следващата година, след повече от пет години работа, казва Ромоис Рам, ръководител на отделна организация, създадена специално за целите на проекта.

    Но Рам казва още, че за да може тази система да доведе до трансформация, е необходимо и други пазарни процеси да се прехвърлят на блокчейн-базирани системи.

    криптовалута блокчейн регулация Уол Стрийт финансови транзакции сделки с ценни книжа

    Оценка на новината

    0