• Финансовите ръководители на Г-7 поляха със студена вода плановете за криптовалутата на Facebook

    Финансовите ръководители на Г-7 поляха със студена вода плановете за криптовалутата на Facebook

    Дълбоките опасения на държавните ръководители са, че силата на глобалните технологични компании вече се простира на територии, доскоро достъпни само за правителствата, като емитирането на валута например

    Финансовите ръководители на Г-7 поляха със студена вода плановете за криптовалутата на Facebook

    Становище на финансовите ръководители от Г-7 хвърли облак върху перспективите пред криптовалутата на Facebook. Те настояха първо да се намери решение за проблемите, свързани с регулацията на цифровата валута, съобщи агенция „Ройтерс”.

    Плановете на мегакомпанията за социални медии да пусне собствена криптовалута се сблъскаха с хор от критики в лицето на регулаторите, централните банки и правителствата. Институциите заявиха, че Фейсбук трябва да спазва правилата за борбата срещу прането на пари и да гарантира сигурността на транзакциите и потребителските данни.

    Но има и по-дълбоки опасения, а именно -  че силата на големите технологични компании се разпростира все по-надалече, като навлиза дори в области, които са запазена територия единствено за правителствата, като емитирането на валута например.

    "Не можем да приемем, че има валути, които ще изпълняват същата роля и ще разполагат със същата сила като суверенните валути", заяви френският финансов министър Бруно Льо Мар.

    Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че плановете на Facebook изглеждат „не изцяло обмислени” и добави, че възникват въпроси, свързани със сигурността на данните.

    "Убеден съм, че трябва да действаме бързо и че проектът Либра не може да продължи, без да се разрешат всички правни и регулаторни въпроси, които възникват", каза Шолц пред журналисти.

    Франция, която председателства Групата на седемте развити икономики тази година, поиска от Беноа Кьоре - член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, да създаде работна група в рамките на Г-7, която да разгледа криптовалутите, включително и Либра.

    Централните банкери твърдят, че ако Facebook иска да държи депозити, то тогава компанията се нуждае от банков лиценз, а тогава ще подлежи на строгите регулации, които регламентират работата в тази индустрия.

    Гуверньорът на Банката на Япония Харухико Курода заяви, че работната група на Г-7 вероятно ще трябва да разшири обхвата на регулациите извън групата на Г-7, предвид огромното влияние, което Либра би могла да окаже върху световната икономика.

    "Ако амбицията на Либра е да се използва в световен мащаб, страните трябва да търсят координирана глобална реакция", отбеляза Курода. "А това не е нещо, което може да се обсъжда само от централните банки на Г-7, допълни той."

    Правителствата на Г-7 са обезпокоени и от факта, че издържалите в продължение на десетилетия международни данъчни норми сега са изтласкани до стената от появата на компании като Facebook и Apple, които акумулират печалби в страни с ниски данъци, независимо от източника на основния доход.

    Въпросът стана по-актуален от всякога в последните дни, когато Париж се противопостави на президента на САЩ Доналд Тръмп миналата седмица, с желанието си да обложи с данък приходите на глобалните технологични гиганти във Франция.

    Като се оставят настрана двустранните им спорове, Франция и Съединените щати подкрепят въвеждането на правила за гарантиране на минимално данъчно облагане като част от усилието на близо 130 държави да преразгледат международните данъчни норми.

    Европейска централна банка криптовалута регулации Либр Г-7 Групата на седемте развити икономики сигурност на данните

    Оценка на новината

    0