• Превръща ли се биткойнът в инвестиционно убежище?

    Превръща ли се биткойнът в инвестиционно убежище?

    Според анализаторите, през последните няколко месеца напрежение в световната търговия, биткойнът изпълнява функцията на алтернативно убежище на стойност

    Превръща ли се биткойнът в инвестиционно убежище?

    Цената на биткойна се повиши с над 30 процента за по-малко от две седмици, следвайки реализираната до момента 127-процентна годишна печалба от 4000 до 9100 долара.

    Анализаторът Раул Пал, основател и главен изпълнителен директор на Global Macro Investor и Real Vision Group, заяви, цитиран от специализирания финансов сайт CCN, че биткойнът, подобно на златото, изпълнява ролята на алтернативно убежище на стойност.  Спорез него несигурността в световната икономика може да подхрани интереса към Bitcoin.

    Според Пал през последните няколко месеца криптовалутата биткойн играе ролята на алтернативно убежище на стойност, което е видно от неговото високо ниво на волатилност.

    От началото на годината се наблюдава постоянен приток на капитали от страна на институционални инвеститори и забележимо увеличение на обема на най-големите биткойн пазари като САЩ, Япония и Южна Корея.

    „И биткойнът върши своята работа, което предполага, че една алтернативна система става възможен вариант. Ценовите му движения са толкова огромни (и по този начин увеличаването на вероятностите е толкова бързо), че трябва да използваме логаритмични диаграми “, отбелязва Пал.

    Dow Jones и останалите водещи борсови индекси в САЩ рязко се понижиха след девалвацията на китайския юан, оставяйки собствениците на най-големите корпорации в САЩ като Amazon с многомилиардни загуби в нетната им стойност за една нощ.

    В края на 2018 г. някои инвеститори предположиха, че резкият спад на американския фондов пазар е накарал инвеститорите да продават ликвидни акции, включително биткойн, за да се пренасочат към по-сигурни опции, като облигации, и вероятно това подхранило спада в цената на биткойна, която достигна 4000 долара.

    Въпреки че подобен спад в момента изглежда малко вероятен поради сегашната инерция в цената на доминиращата криптовалута, потенциалният ефект от потъването на фоновия пазар в САЩ върху цената на биткойна остава да се види, обобщават от CCN.

    злато Биткойн цена американски борсов пазар волатилност CCN убежище на стойност световна икономика

    Оценка на новината

    5.00