• Френската централна банка търси анализатор на блокчейн за внедряване на програма за криптовалути

    Френската централна банка търси анализатор на блокчейн за внедряване на програма за криптовалути

    Централната банка на Франция предстои да разработи система за криптовалути и за целта търси специалист с когото да работи

    Френската централна банка търси анализатор на блокчейн за внедряване на програма за криптовалути

    На 16 октомври Френската централна банка отвори работна позиция за специалист анализатор с опит в областта на криптовалутите, крипто- икономиката, теорията на игрите, публичния и частния блокчейн. Работната позиция е причислена към отдела за финансова стабилност и операции на банката. Банката също търси да наеме инженер-разработчик, който да направи проучване за прилагането на блокчейн към ключови банкови функции.

    Банката има изискване анализаторът да обменя опит с други блокчейн специалисти в евросистемата, да участва в утвърждаването на блокчейн концепциите, както в банката, така и извън нея. Като негово ключово задължение ще бъде и да открива икономически проблеми, свързани с това как се провежда и осъществява паричната политика.

    През декември 2016г. банката стартира проверка на цифровата идентичност, с помощта на идентификационни маркери, управлявани посредством блокчейн, чрез които се установява самоличността на кредиторите в рамките на Единната зона за плащания в евро. Няколко месеца по-късно управителят на банката Франсоа Вилерой де Галхау заяви, че ще открие лаборатория за иновативни технологии, която ще включва стартъпи на блокчейн.

    Въпреки разпаления си интерес към технологията стояща в основата на биткойн, през 2018г. Френската централна банка, направи предложение да бъде забранено на застрахователните компании, банковите институции и доверителните фондове да оперират с криптовалути.

    В последно време обаче позицията на банката е значително по-смекчена, а заместник- управителят й Денис Боу, отправи призив за глобална регулаторна рамка на криптовалутите по-рано тази година.

     

     

    бизнес икономика криптовалута блокчейн виртуални валути френска централна банка евросистема икономически проблеми биткойн

    Оценка на новината

    0