• Ето коя е най-добрата инвестиция за изминалото десетилетие

    Ето коя е най-добрата инвестиция за изминалото десетилетие

    Инвестирането в Bitcoin се оказа най-печеливше за последните 10 години

    Ето коя е най-добрата инвестиция за изминалото десетилетие

     

    Десетилетието е почти приключило - и една невероятно променлива инвестиция се открои от всички останали като най-добрата през 2010-та. Искате ли да познаете какво беше?
    Bitcoin.
    Според неотдавнашен доклад на Bank of America Securities, ако в началото на десетилетието сте инвестирали  1 долар в биткойни, сега той би струвал повече от 90 000 долара.

    Понастоящем Bitcoin (XBT) се оценява на около 7 000 долара. Въпреки че това все още е значително под най-високата му цена от малко под 20 000 долара преди две години. Към момента тя е значително по-висока от фракциите на стотинка, която струваше един Bitcoin в началото на 2010г.
    Bitcoin остава силно спекулативна инвестиция, но стойността му се покачи през последното десетилетие, тъй като се превърна в най-популярната и широко приета криптовалута.
    Повече търговци на дребно приемат Bitcoin като начин на плащане, а няколко инвестиционни посредници и борси започнаха търговия с фючърси за Bitcoin, което помогна за легитимирането му.


    А планираното стартиране на инициативата за дигитална валута на Libra от Facebook (FB) също допълнително утвърди Bitcoin и други криптовалути в съзнанието на много инвеститори.


    Докладът на BofA изброява още няколко забавни факти доказващи, че изминалото беше интересно десетилетие за пазарите - един, който видя акциите да се възстановят от дълбините на Голямата рецесия и да достигне нови върхове, въпреки търговската война между САЩ и Китай, атаки срещу Федералния Резерв от президента Тръмп, проблемите на Brexit и забавянето в Европа, както и продължаващото неразположение в Япония.

    И много облигации вече не генерират никакъв доход за инвеститорите.
    Отрицателните лихви бяха добри за златото. Но маслото изчезна.
    Няколко централни банки по целия свят са намалили лихвените проценти под нулата, за да се опитат да избегнат забавянето на икономика. В резултат BofA заяви, че 2019 г. има държавен дълг на стойност 17 трилиона долара и има отрицателна доходност. През 2010 г. нито една облигация няма отрицателна доходност.

    Тъй като лихвените проценти спадат, инвеститорите прибягват до злато, което беше най-важната стока през 2010 г. Но суровият петрол беше най-лошата стока.

    икономика инвестиция Bitcoin облигации криптовалута виртуални валути отрицателни лихви

    Оценка на новината

    0