• Виртуални пари - Китай се стреми да пусне първата официална цифрова валута в света

    Виртуални пари - Китай се стреми да пусне първата официална цифрова валута в света

    Централната банка придобива все повече власт с цел да проследи как се използват парите

    Виртуални пари - Китай се стреми да пусне първата официална цифрова валута в светаDigital currency

    Централната банка придобива все повече власт с цел да проследи как се използват парите

    За Централните банки пандемията е време, в което те трябва да свършат много работа. Заедно с наливането на огромни пари във финансовата система, те се стремили да почистят (в буквалния смисъл на думата) огромни количества от тях. От Америка до Южна Корея централните банки са поставяли под карантина и дезинфекцирали потенциално замърсени банкноти. Тази карантина би трябвало да ги направи още по-заинтересовани от пилотната програма за въвеждане на цифрова валута, която сега се въвежда в Китай.

    Ако тя се окаже успешна, това може да промени начина, по който централните банки управляват, както ликвидността, така и физическите пари.

    Десетки централни банки започнаха да се замислят дали да преминат към цифрови валути. Но само няколко са започнали опити и нито един не е стигнал толкова далеч, колкото Китай, който изглежда се превърна в първата страна, която пусна цифрова валута на централната банка в ограничена употреба.

    Четирите най-големи търговски банки в Китай започнаха вътрешни тестове през този месец. Според държавните медии град Сучжоу ще даде на такава валута на част от служителите си през следващия месец за покриване на транспортните разходи.

    Citic Securities, брокерска компания, прогнозира на 16 април, че Китай официално ще пусне цифровия юан по-късно тази година.

    Китай централна банка виртуална валута цифрова валута карантина

    Оценка на новината

    5.00