• Нидерландия искат да изиграят водеща роля в издаването на дигитално евро

    Нидерландия искат да изиграят водеща роля в издаването на дигитално евро

    Нидерландската централна банка иска да бъде тестово пространство за дигитални валути на централната банка (CBDC) в Европейския съюз.

    Нидерландия искат да изиграят водеща роля в издаването на дигитално евроCrypto currency

    В доклад от 45 страници, публикуван от банката на 21-ви април, De Nederlandsche Bank (DNB) казват, че са „готови да играят водеща роля“ с научноизследователска и развойна дейност за собствената си дигитална валута, както и за общоевропейско CBDC.

    Очаква се дигиталното евро да направи трансграничните плащания по-бързи и по-евтини за всички държави-членки, които участват. Нидерландия ще бъде подходящо място за тестване, се споменава в доклада.

    Въпреки че това не е основната цел на доклада, DNB посочиха криптовалутата Libra като възможна заплаха за паричната стабилност и признаха, че това е „причината DNB и други централни банки да обмислят издаването на собствена дигитална валута“.

    Използването на физическа валута намалява

    Според доклада, ходът отчасти е в отговор на намаляващото използване на хартиените пари и монети в Нидерландия. Близо две трети от всички плащания в страната са дигитални.

    При разработването на дигитална валута, докладът на DNB поставя въпроси „дали централните банки трябва да предоставят нов тип пари, които са по-добре съобразени с нуждите на гражданите и фирмите“.

    Дигитални решения заради пандемия

    С пандемичните мерки за спиране на много предприятия по света, докладът на DNB отбелязва, че тези, които остават отворени, избягват физическите пари

    Тъй като парите, които използваме, стават по-рискови - както физически поради риска от предаването на COVID-19, така и финансово поради несигурно икономическо бъдеще - надпреварата за CBDC се забързва.

    Народната банка на Китай издаде изявление на 4-ти април, в което заяви, че "несъмнено ще продължи" своето развитие на CBDC, като нарече дигиталния юан един от "основните им приоритети". И Южна Корея, и Швеция стартираха пилотни програми за оценка на възможностите за издаване на CBDC.

    Нидерландия да ръководи издаването на CBDC?

    Членовете на ЕС, като Франция, наскоро започнаха да експериментират с дигитално евро, като дори президентът на Европейската централна банка подкрепи участието на банката в разработването на CBDC. Както отбелязва докладът на DNB, всяко решение за дигитално евро ще изисква сътрудничество между държавите-членки.

    Източник: https://cryptodnes.bg/

    Европейската централна банка Нидерландия дигиталното евро Народната банка на Китай

    Оценка на новината

    0