• JPMorgan анализатор: Биткойнът вероятно ще оцелее като спекулативен актив

    JPMorgan анализатор: Биткойнът вероятно ще оцелее като спекулативен актив

    Анализаторите, които обикновено коментират облигациите, отбелязаха успеха на биткойн в изпреварването на традиционните активи през март на базата на регулиране на нестабилността.

    JPMorgan анализатор: Биткойнът вероятно ще оцелее като спекулативен актив

    Биткойнът се оказа устойчив актив, дори стабилна и полезна валута, по време на световния финансов спад в март, според анализатори в една от най-големите инвестиционни банки в света. В бележка за инвеститорски клиенти, разпространена на 11 юни и получена от CoinDesk, анализаторите на JPMorgan Chase & Co. описват как биткойнът се е прехвърлил от доста некорелиран актив към такъв, чиято цена по-точно проследява традиционните акции.

    „Въпреки че корелациите бяха скромни и най-вече се въртят около нулата в продължение на голяма част от последните няколко години, през последните месеци те се преместиха рязко по-високи в някои случаи (акции) и по-ниски в други (щатски долари, злато)“, пише екипът на стратезите, водени от Джошуа Младши.

    Анализаторите, които обикновено коментират облигациите, отбелязаха успеха на биткойн в изпреварването на традиционните активи през март на базата на регулиране на нестабилността. В доклада се установява също, че ликвидността на основните борси за биткойни е изненадващо по-устойчива, отколкото при традиционните активи като акции, злато, американски държавни облигации и валута.

    Резултатите от техния анализ „предполагат, че биткойн бжележи най-тежките спадове на ликвидността около пика на кризата през март, но това нарушение се изравнява много по-бързо от другите класове активи“, пишеха изследователите. „Към този момент дълбочината на пазара на биткойни е над средната стойност за 1 година, докато ликвидността в по-традиционните класове активи все още не се възстановява.“

    Stablecoins, чиито стойности като цяло са свързани към обикновените валути, се споменаха кратко и бяха описани като относително „непокътнати“ от турбуленциите през март.
    От 2 до 23 март S&P 500 се понижи с 29%, докато инвеститорите очакваха да спечелят пари на фона на нарастващите опасения относно кризата с коронавируса.

    Анализаторите на JPMorgan смятат, че криптовалутите успешно преминаха първия си стрес тест през този период, въпреки нестабилните ценови действия. По време на мартенската паника криптовалутите не се разминават толкова много от присъщите им стойности, показвайки лек ръст към ликвидност в класа на активите, пишат анализаторите.

    Въпреки че пазарната структура на криптовалутите през този период е била по-устойчива от тази на традиционните валути, според доклада, биткойн не е напълно заслужил репутацията си по време на буря.

    „Има малко доказателства, че биткойн и другите криптовалути са сигурно убежище (т.е.„ цифрово злато “) - по-скоро стойността му изглежда е силно свързана с рискови активи като акции“, завършва докладът. „Всичко това сочи към продължаващото оцеляване на активите, но по-вероятно като средство за спекулации, отколкото като средство за размяна или съхранение на стойност.“

    Въпреки че това може да звучи като слаба похвала, оценката на анализаторите се различава рязко от предишните коментари на председателя и изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Димън, който отхвърли биткойните като „измама“ през 2017 г. По време на следващата „криптовалута“, гиганти на финансовите услуги като Fidelity и ICE започнаха да залагат основите за потенциални институционални инвестиции в активите.

    JPMorgan Chase експериментира с blockchain технологията от 2016 г. и наскоро започна да предлага две от най-големите криптовалути в САЩ, първите клиенти на мегабанката в сектора.

     

    Биткойн криптовалути JPMorgan Chase

    Оценка на новината

    0