• Дериватите стимулират манипулирането на неликвидни пазари

    Дериватите стимулират манипулирането на неликвидни пазари

    Редица анализатори предполагат, че ценовото изпълнение на Compound's Governance Token (COMP) може да е организирано с помощта на деривати.

    Дериватите стимулират манипулирането на неликвидни пазари

    Някои анализатори смятат, че драматичното рали и срива на Compound's Governance Token може би са били разработка на търговци на деривати.

    Редица анализатори предполагат, че ценовото изпълнение на Compound's Governance Token (COMP) може да е организирано с помощта на деривати.

    След като първоначално се разменяше за около 80 долара всяка от обявяването си на 18 юни на Poloniex, COMP бързо събра 500%, за да публикува високи стойности над $ 380 на 21 юни, тъй като новината за обявяването на Coinbase се появи, за да привлече купувачите.

    От високото ниво COMP е намалило с около 34% от стойността си и в момента се търгува за $ 253.

    В статия от 25 юни независимият крипто блогър и водещият на продукта Decentraland Тони Шен отбеляза, че много търговци през последната седмица вярват, че тройната цифра на COMP е изключително надценена, в резултат на което се плащат от 5% до 10% в дневните такси с помощта на деривати.

    Въпреки това факта, че маркерът на COMP може да бъде спечелен чрез добив, цените на COMP продължават да намаляват агресивно, като Шенг предполага, че непропорционалният обем на дериватите на FTX до голяма степен подхранва ралито.

    Докато спот листингите на FTX и Poloniex генерираха 1,5 милиона щатски долара в 24-часов обем, водещ до списъка на Coinbase на COMP, над 5 милиона щатски долара на безсрочни суап договори се търгуваха на FTX за същия период.

    Тъй като COMP се състои от неликвиден пазар при пускането си, статията предполага, че търговците може да са успели да увеличат спот цените със сравнително малки поръчки за покупка, за да осигурят печалба на много по-големи дълги позиции, заети с помощта на договорите на FTX:

    На 24 юни основателят на мениджъра на крипто активи Carbono Раул Маркос написа в Туитър: "Търговията с $ COMP фючърси в момента е майсторски клас за манипулиране на пазара."

    Дериватите стимулират манипулирането на неликвидни пазари

    Докато Шенг отбелязва, че „дори не е ясно дали някой действително е манипулирал пазара“, той твърди, че ценовата акция на COMP предлага „много ясно предупреждение какво трябва да се случи, ако екипите продължат да пускат маркери„

    „Тогава другите екипи имат стимул да пускат деривативни продукти, за да привлекат част от това внимание“, добави той.

    Централизирано управление?

    Compound също попадна под обстрел заради силно централизираното текущо разпределение на своите жетони за управление, което силно благоприятства учредителите на проекта и дружествата за рисков капитал, които инвестираха в серия А на 25 милиона долара през ноември 2019 г.

    Гласовете само на три предприятия - Polychain Capital, A16Z и изпълнителен директор Робърт Лешнер - са равни на приблизително 130% от комбинираните гласове на всички останали притежатели на COMP.

     

    бизнес криптовалути деривати

    Оценка на новината

    0