• Китай раздава 1,5 милиона долара от дигиталната си валута в един от най-големите публични тестове в страната

    Китай раздава 1,5 милиона долара от дигиталната си валута в един от най-големите публични тестове в страната

    Китай се приближава все повече към създаването на безкасово бъдеще.

    Китай раздава 1,5 милиона долара от дигиталната си валута в един от най-големите публични тестове в страната

    Китай започна едно от най-големите изпитания в реалния свят за своята цифрова валута.

    Миналата седмица правителството в Шънджън проведе лотария, за да раздаде общо 10 милиона юана (около 1,5 милиона долара) в цифрова валута. Близо 2 милиона души кандидатстваха,а общо 50 000 души спечелиха.

    Победителите вече могат да изтеглят цифрово приложение за ренминби, за да получат цифровия юан и да го похарчат при над 3000 търговци в определен район на Шънджън. Южнокитайският технологичен център е дом на някои от най-големите технологични гиганти в страната, включително Huawei и Tencent.

    Местните супермаркети и аптеки са сред участващите търговци, както и Walmart, според публикация от правителственото приложение за съобщения WeChat от Шънджън.

    Цифровият юан не е криптовалута като биткойн. Вместо това той се издава и контролира от Китайската народна банка, която е и централната банка на страната. Той не търси да замени цифрови портфейли като Alipay или WeChat Pay. Вероятно ще работи заедно с тях и други банки.

    За сравнение, биткойн е децентрализиран, което означава, че не се притежава и контролира от едно лице и не се разпространява от централна банка.

    Китайският дигитален юан е в процес на разработка през последните няколко години и има само няколко малки изпитания в цялата страна. 

    Централните банки по света проучват идеята за емитиране на цифрови валути. Миналата седмица Банката за международни разплащания и седем централни банки публикуваха рамка за цифровите валути на централната банка.

    Китай Биткойн цифрова валута Шънджън тест

    Оценка на новината

    0