• Биткойнът падна с над 10%

    Биткойнът падна с над 10%

    Биткойнът се отдръпна от рекордно високите си нива, като за кратко се понижи под $ 30 000 в понеделник.

    Биткойнът падна с над 10%

    Цената на биткойна се повиши до свеж рекорд през уикенда, достигайки границата от 34 000 долара. Този ход беше последван от скок на по-малки криптовалути като етер, които преминаха границата от 1000 долара за първи път от февруари 2018 г.

    Биткойнът се срина до $ 29 316 около 5:40 ч. сутринта в понеделник, което отбеляза спад с 12% през последните 24 часа. 

    „Най-вероятното обяснение за отдръпването, е краткосрочно вземане на печалба от търговци, а не дългосрочни инвеститори“, каза Джейсън Дийн, анализатор в крипто консултантската компания Quantum Economics. „Предвид настоящите настроения и апетит за биткойн, изглежда вероятно всяка корекция да бъде краткотрайна.“

    Биткойнът, най-голямата криптовалута в света по пазарна стойност, претърпя историческо рали през 2020 г., напредвайки с над 300%. Създаден през 2009 г., той се разглежда като децентрализирана цифрова валута, която се отказва от необходимостта от какъвто и да е централен орган, като централна банка.

    Днес биткойните се приветстват като инфлационен хедж, подобен на златото, в лицето на безпрецедентен държавен стимул, насочен към справяне с пандемията на коронавируса. Редица институционални инвеститори проявяват повишен интерес към биткойните, като разпределят част от активите си за инвестиране в цифровата валута.

    „Не може да се отрече, че биткойнът се е доказал като утвърден и най-добре представящ се актив“, каза Ерик Демут, главен изпълнителен директор на брокер на цифрови активи Bitpanda. „Стойността на биткойните нарасна над 300% миналата година, тъй като повече институционални инвеститори направиха този скок, за да приемат цифровите валути.“

    И все пак скептиците виждат биткойн като спекулативен актив без присъща стойност и пазарен балон, който вероятно ще се спука в даден момент.

    Представянето на биткойн за 2020 г. припомни безумното му рали до почти 20 000 долара през 2017 г., последвано от рязко отстъпление през следващата година. 

    биткойн инвеститори повишение актив

    Оценка на новината

    0