• Coinbase IPO: Всичко, което трябва да знаете

    Coinbase IPO: Всичко, което трябва да знаете

    Първичното публично предлагане на Coinbase се превърна в едно от най-горещите за 2021 година.

    Coinbase IPO: Всичко, което трябва да знаете

    Съвсем скоро, за първи път в историята, инвеститорите на фондовите пазари ще имат възможност да купят акции на компания, която спомага за търговията с криптовалути. Компанията е Coinbase и е най-голямата борса за търговия с криптовалути в САЩ. Първичното публично предлагане на Coinbase се превърна в едно от най-горещите за 2021 година и в тази статия ще получите отговори на въпроси като:

    • Какво е Coinbase?
    • Какъв е бизнеса на Coinbase?
    • Как Coinbase прави пари?
    • Кога е първичното публично предлагане на Coinbase?
    • Какво е директно листване?
    • Каква ще е цената на акциите на Coinbase?
    • Защо да инвестирате в Coinbase IPO?

    Да не губим повече време и да започваме!

     

    Какво е Coinbase?

    Компанията Coinbase е създадена през 2012 година в Сан Франциско с идеята, че всеки, независимо къде се намира трябва да може лесно и сигурно да изпраща и получава Биткойн. Съоснователите на компанията са Брайън Армстронг, бивш инженер в Airbnb, и Фред Ерсам, който е бил трейдър в Goldman Sachs.

    Само 9 години след началото си, Coinbase има вече приблизително:

    • 43 милиона проверени потребители
    • 7000 институционални клиенти
    • 115 000 екосистемни партньори
    • Клиенти от над 100 държави
    • Активите, които се търгуват на платформата са на стойност над $90 милиарда
    • Служителите вече наброяват над 1200

     

    Какъв е бизнесът на компанията?

    Представете си, че искате да притежавате Биткойн. Тук пред Вас се появяват 2 опции:

    1. Купувате мощен компютър и започвате да копаете Биткойн чрез решаване на сложните математически уравнения
    2. Регистрирате се на борса за търговия на криптовалути и купувате желаното количество Биткойн

    Втората опция е доста по-лесна от първата и именно това е причината повече хора да се насочат към покупка на Биткойн, вместо копаенето.

    Ето и услугите, които предоставя Coinbase на своите потребители:

    • За много крипто ентусиасти Coinbase работи като директна онлайн борса, която позволява на купувачите и продавачите на дребно да се срещнат в средата и да намерят справедлива цена.
    • За по-опитни потребители Coinbase предлага стабилна платформа за търговия, наречена Coinbase Pro, с пълен набор от функции и графики, които да Ви помогнат да разберете дълбочините на крипто пазарите.
    • Услуга за портфейл, който позволява на потребителите да съхраняват безопасно своите криптовалути.

    Coinbase успя не само като изпълни ефективно тези задачи, но и да запази сигурността на личните данни на своите потребители. Многобройни подобни крипто борси идват и си отиват и повечето от тях се провалят на теста за защита на сметките на своите потребители.

    Но как компанията прави пари от тези свои услуги?

     

    Как Coinbase прави пари?

    Coinbase не Ви таксува затова, че съхранявате криптовалутата си в популярната и услуга за портфейл. Вместо това печели такси и комисионни, когато купувате и продавате криптовалути, като Биткойн и Етериум. Тези такси включват:

    1. Маржин такса. Coinbase таксува с комисионна (спред) от около 0.50% всяка покупка или продажба на криптовалута на своята платформатози процент варира в зависимост от пазарните условия. Маржин таксата, която сметка плащате, зависи от промяната в цената между момента на получаване на котировка и кога поръчката е действително завършена.
    2. Coinbase такса. Това е комисионна за всички крипто транзакции, начислявана в допълнение към српеда.

    Тези такси за транзакции на платформата представляват около 86% от приходите на компанията като повечето от тях идват от търговия с Биткойн и Етер, което едва ли е изненада за някой.

    Coinbase има няколко други направления на бизнеса в допълнение към своите услуги като борса.

    • Coinbase Commerce. Тази услуга предоставя на онлайн трейдърите на дребно софтуер, който им позволява да приемат плащания с криптовалута. Нещо като PayPal, но за крипто. Приставките на Coinbase се използват на различни платформи за електронна търговия.
    • Coinbase Card. Coinbase е в ранните етапи на предоставянето на потребителите на физическа дебитна карта Visa и придружаващо приложение за харчене на криптовалути във физическия свят чрез конвертиране на крипто в щатски долари, когато се използва.
    • USD Coin (USDC). Coinbase предлага своя собствена криптовалута, USD Coin (USDC), която е изградена на платформата Ethereum. Стойността му е обвързана с щатския долар, така че 1 USDC винаги струва $ 1,00.
    • Притежание на крипто активи. В пост своя блог Coinbase Обяви, че държи Биткойн и други крипто активи в баланса още от създаването си през 2021 година.

    Според неотдавнашния отчет до Комисията за ценни книжа и борси в САЩ (SEC), приходите на Coinbase през 2020 година са били почти $1,3 милиарда, което е над два пъти повече от година по-рано. 

     

    Кога е първичното публично предлагане на Coinbase?

    За плановете на Coinabse да стане публично търгувана компания се говори от месеци, но беше определена точна дата. На 1 април, но не на шега от компанията обявиха, че очакват Coinbase IPO-то да се състои на 14 април 2021 година. На тази дата обикновените акции на компанията от Клас-А ще започнат да се търгуват публично на борсата Nasdaq под символа COIN.

    Първичното публично предлагане на Coinbase ще се състои като директно листване на борсата Nasdaq.

     

    Какво е директно листване?

    Директното листване е процес, чрез който една компания може да стане публична, като продава съществуващи акции, вместо да предлага нови. Компаниите, които избират да станат публични, използвайки метода на директното листване, обикновено имат различни цели от тези, които използват първоначално публично предлагане (IPO).

    Една от основните разлики между директното листване и традиционния процес на първично публично предлагане е, че при директното листване се продават съществуващи акции, докато при IPO се издават нови акции, които да се пуснат в обръщение. По този начин чрез традиционното първично публично предлагане се набира нов капитал, докато при директното листване това не е цел на компаниите, които са избрали този подход.

    При IPO банката, която организира предлагането помага за покриването на регулаторните изисквания, определянето на първоначалната цена на акциите и се грижи за продажбата на дяловете на инвеститорите. Този процес може да е дълъг и скъп, но пък дава повече сигурност на компанията. В същото време директното листване е по-рисков подход за компанията, но има своите предимства като няма разреждане на броя на акциите, спестяват се разходи и време и няма период, в който настоящите инвеститори не могат да продават своите акции (заключване).

    Обикновено по-малки компании избират да станат публични чрез директно листване, тъй като не могат да си позволят процеса на традиционното IPO. Въпреки това, някои компании прекарват много години в растеж и набиране на средства от частни инвеститори, преди да станат публично. Това означава, че те имат по-малка нужда от нови средства и притежават голяма съществуваща база от инвеститори. А тези инвеститори биха искали ликвидността, която идва с търговията на публични пазари. Едни от най-популярните директни листвания в последните години бяха тези на Spotify, Slack, Palantir и Roblox.

     

    Каква ще е цената на акциите на Coinbase? 

    На 1 април 2021 от Coinbase обявиха, че компанията ще стане публично търгувана на борсата Nasdaq на 14 април с тикър COIN. В своят S-1 формуляр изпратен до Комисията за ценни книжа и борси миналия месец Coinbase заяви, че планира да продаде 114,9 милиона акции в директното си листване. В актуализирана декларация Coinbase разкри, че е достигнала предполагаема оценка на частния пазар на стойност $68 милиарда въз основа на средна цена на акциите за първото тримесечие на 2021 година от $343,58. Така акциите, които са регистрирани за търговия могат да достигнат стойност от над $39 милиарда.

    Все пак от компанията предупреждават, че последните търговски цени в частни транзакции може да имат малко или никакво отношение към публичната цена на компанията.

    При тази стойност Coinbase ще има по-висока пазарна капитализация от Intercontinental Exchange (ICE), която е собственик на New York Stock Exchange и е с капитализация от около $64 милиарда. Криптоборсата ще е по-голяма и от Chicago Mercantile Exchange и Nasdaq.

    Разбира се нарастването на стойността на Coinbase идва успоредно с поскъпването на Биткойн, който е в серия от поредни най-високи стойности в последните месеци

     

    Защо да инвестирате в Coinbase IPO?

    След като вече знаете какво е Coinbase, как компанията прави пари, кога ще се проведе първичното публично предлагане и вероятната цена на акциите е време да обобщим причините, които могат да Ви накарат да инвестирате в акции на Coinbase.

    Едни от основните причини, които привличат инвеститорите към крипто компанията са 4:

    • Coinbase доминира инфраструктурата на криптопазара в САЩ.
    • Coinbase е повече от крипто борса.
    • Криптоикономиката ще става все по-голяма част от реалната икономика.
    • Цените на основните криптовалути ще продължат да растат.

    Запознатите с криптопазара лесно може да се съгласят с първата причина. Макар да има много други големи криптоборси в света, едва ли някоя от тях може да измести Coinbase от лидерската позиция в САЩ.

    Доверието е ключово в крипто пространството – потребителите се нуждаят от увереност в безопасността на своите активи. А Coinbase е със седалище в САЩ и работи под строгия надзор на CFTC, SEC и регулатори във Великобритания и Европа.

    Вторият аргумент, че Coinbase е повече от борса също има сериозни доводи. Когато става въпрос за криптопазара компанията е лидер във всички сегменти на веригата. Coinbase е посредник, предлага решения за съхранение и е силен конкурент при плащанията с крипто. На практика нещо като NYSE + Robinhood + PayPal в света на дигиталните валути.

    Все пак вертикалната интеграция на Coinbase няма да има значение ако криптоикономиката не нарасне значително в следващите години. Тук мненията може да се различават сериозно. Въпреки това, към момента много малко хора по света наистина използват Биткойн и компания като начин на плащане.

     

    източник: https://fxtrading.bg/

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0