• Китай промени мнението си за Bitcoin

    Китай промени мнението си за Bitcoin

    Китайската централна банка /PBOC/ започна да възприема биткойн като „инвестиционна алтернатива“.

    Китай промени мнението си за Bitcoin

    Китайската централна банка /PBOC/ започна да възприема биткойн като „инвестиционна алтернатива“.

    Това отбеляза значителна промяна в тона на Пекин след репресии върху емитирането и търговията с криптовалути преди близо четири години.

    Инсайдерите в индустрията нарекоха коментарите „прогресивни“ и наблюдават внимателно за всякакви регулаторни промени, направени от Китайската народна банка (PBOC).

    "Биткойнът не е валута сам по себе си. И така, основната роля, която виждаме за криптоактивите напред  е инвестиционна алтернатива.", заяви Ли Бо, заместник-губернатор на PBOC, в неделя по време на панел, организиран от CNBC на форума в Боао за Азия.

    Някога Китай беше един от най-големите купувачи на биткойни в света.

    Но през 2017 г. Китай забрани така наречените първоначални предложения за монети (ICO), начин за събиране на пари за крипто компании чрез издаване на цифрови токени. Същата година властите затвориха местните борси за криптовалути. Ходовете бяха предизвикани от опасения относно финансовата стабилност.

    Като алтернатива на инвестициите „много страни, включително Китай, все още го разглеждат и обмислят какъв вид регулаторни изисквания да се въведат, за да предотвратим спекулациите с такива активи", добави още Ли.

    Той добави, че Китайската централна банка ще запази сегашните си разпоредби относно криптовалутите.

    Китай работи върху собствената си цифрова валута, наречена цифров юан. Това не е криптовалута и е различно от биткойн. Той ще бъде издаден от PBOC. Целта е да се заменят пари и монети в обращение.

    Китай провежда редица тестове с цифровата валута в големите градове. От Китайската централна банка заявиха, че може да изпробва цифровия юан с чуждестранни посетители на зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин.

    Изглежда, че биткойнът е станал по-разпространен във финансовия свят и е спечелил интерес от институционални инвеститори. Големи корпорации като Tesla и Square в САЩ са закупили големи суми биткойн. Цената на биткойните се е повишила с 95% тази година и миналата седмица криптовалутата достигна рекордно високо ниво от $ 64 000.

    Този рекорд за всички времена съвпадна с директния списък на криптовалутната борса Coinbase, който един инвеститор нарече „водоразделен“ момент за индустрията.

    Китай Bitcoin Китайска централна банка Coinbase

    Оценка на новината

    5.00