• Обединеното кралство се включи в надпреварата за създаване на собствена цифрова валута

    Обединеното кралство се включи в надпреварата за създаване на собствена цифрова валута

    Няколко централни банки се надпреварват да измислят свои собствени стратегии за дигитални валути.

    Обединеното кралство се включи в надпреварата за създаване на собствена цифрова валута

    Великобритания е последната страна, която се присъединява към глобална надпревара за цифровите валути на централната банка.

    „Стартираме нова работна група между Министерството на финансите и Банката на Англия, която да координира проучвателната работа по потенциална дигитална валута на централната банка“, заяви британският министър на финансите - Риши Сунак - на конференция за финтех индустрия в понеделник.

    В отделно изявление Банката на Англия заяви, че такава валута ще бъде „нова форма на дигитални пари, емитирани от Банката на Англия и за използване от домакинствата и бизнеса“, която съществува заедно с пари в брой и банкови депозити, вместо да ги замества.

    Правителството на Обединеното кралство все още не е решило дали да въведе дигитална версия на британския паунд, но заяви, че ще проучи свързаните „цели, случаи на използване, възможности и рискове“, ако ще продължи. Банката на Англия също ще създаде звено в рамките на институцията, посветено на проучването на цифровата валута на централната банка.

    Към момента няколко централни банки се надпреварват да измислят свои собствени стратегии за дигитални валути на централната банка или CBDC. Възходът на биткойн и други криптовалути даде нов тласък на подобни инициативи, както и по-широката тенденция на намаляване на използването на пари в брой.

    Bitcoin се повиши до рекордно ниво миналата седмица преди дългоочаквания дебют от борсата за криптовалута Coinbase. Но най-популярната в света дигитална монета потъна рязко през уикенда поради опасения около регулирането.

    В същото време скокът в стойността на вдъхновения от мем символи dogecoin доведе до опасения за потенциален балон на пазара на криптовалути. 

    Друг фактор, движещ работата на централните банки по CBDC, са частни стабилни проекти, като подкрепяната от Facebook Diem асоциация и спорен знак, известен като tether. Такива валути се опитват да обвържат пазарната си стойност с някаква външна референция, като американския долар, за да избегнат нестабилни колебания на цените, които са често срещани в повечето криптовалути.

    И Китайската народна банка провежда редица тестове с цифровата валута в големите градове. Очаква се първата проба на цифровия юан с чуждестранни посетители да е факт по време на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

    Великобритания Bitcoin Банката на Англия

    Оценка на новината

    5.00