• Гигантът за електронна търговия JD.com използва китайската цифрова валута, за да плати на някои служители

  Гигантът за електронна търговия JD.com използва китайската цифрова валута, за да плати на някои служители

  Китайската народна банка се стреми да разшири обхвата на нейното използване.

  Гигантът за електронна търговия JD.com използва китайската цифрова валута, за да плати на някои служители

  Китайската компания за електронна търговия JD.com е платила на някои служители с цифров юан.

  Китайската народна банка (PBOC) започна работа по цифровата валута/електронно плащане (DC/EP) през 2014 г. Също известна като цифров юан или e-CNY, цифровата валута е начин за заместване на монети и пари в обращение, основно фокусирани върху битовата употреба.

  Цифровият юан все още не е въведен в национален мащаб, но PBOC проведе редица изпитания в големите градове в Китай. Тези пилотни проекти се провеждат под формата на лотарии, при които дигиталният юан се раздава на жители на даден град, за да ги похарчат при определени търговци. JD.com участва в тези изпитания.

  В неделя JD.com заяви в публикация в блог, че си е сътрудничила с PBOC по отношение на изпитанията за цифрови валути. Компанията също така заяви, че е използвала електронните пари за изплащане на заплати на някои от служителите си през януари. JD.com разкри, че е използвал DC/EP и за плащания към други бизнеси.

  Усилията на JD.com подчертават новите приложения на китайската цифрова валута. Това става след като по-рано този месец заместник-управителят на PBOC Ли Бо заяви, че централната банка ще се стреми да увеличи обхвата на пробите за валутата. Това може да включва разрешаване на чуждестранни посетители и спортисти на зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. да използват цифровия юан.

  Китайският цифров юан не е криптовалута като биткойн. Вместо това се издава от централната банка. Китай пое водещата позиция с така наречените дигитални валути на централната банка, докато други парични власти по света проучват да издават свои собствени.

  Китайска народна банка JD.com цифров юан

  Оценка на новината

  5.00