• Срив на Vebitcoin в Турция

  Срив на Vebitcoin в Турция

  Компанията обяви, че е прекратила дейността си, позовавайки се на финансови напрежения.

  Срив на Vebitcoin в Турция

  Платформата Vebitcoin заяви в кратко изявление на уебсайта си, че е преустановила всички дейности.

  Thodex излезе в офлайн режим, а главният изпълнителен директор напусна страната. Местните медии съобщават, че основателят на Thodex Фарук Фатих Озер е отлетял за Албания, като е взел 2 милиарда долара инвестиционни средства със себе си. Турция издаде международна заповед за арест на Озер, докато 62 души са били задържани във връзка с жалби, подадени срещу Thodex.

  Турските власти са блокирали вътрешните банкови сметки на Vebitcoin и са задържали четирима души като част от разследване на борсата. Според данните на CoinGecko, Vebitcoin е имал почти 60 милиона долара дневни обеми на търговия преди срива си.

  Някои турски граждани са се обърнали към крипто валута, като начин да защитят спестяванията си от стремителната инфлация и отслабването на турската лира. Но се забелязва нарастване на призивите за регулиране на пазара, поради опасения относно измамна дейност.

  По-рано този месец, турската централна банка забрани използването на цифрови активи за плащания. А президентът Реджеп Тайип Ердоган призова за бързо регулиране, предупреждавайки за пирамидални схеми, появяващи се на крипто пазарите.

  Крипто инвеститорите смятат, че индустрията е узряла значително през последните три години, като на пазара навлизат повече институционални инвеститори и корпоративни поддръжници като Tesla. Цената на биткойните се е увеличила с около 80% от началото на годината.

  Това не спря скептиците, предупреждаващи за потенциален балон. Около 74% от отговорилите на неотдавнашно проучване на фондовия мениджър на Bank of America заявиха, че виждат биткойн като балон. И дори запознати в бранша предупреждават, че може да се стигне до по-широк регулаторен контрол.

  инфлация срив Турция Vebitcoin  Thodex

  Оценка на новината

  5.00