• Dogecoin, криптовалутата шега, се е повишила с над 26 000% през последните шест месеца

    Dogecoin, криптовалутата шега, се е повишила с над 26 000% през последните шест месеца

    Към момента няма ограничение за броя на доджкойни, които могат да бъдат създадени, за разлика от тези на биткойна.

    Dogecoin, криптовалутата шега, се е повишила с над 26 000% през последните шест месеца

    Dogecoin, криптовалутата шега, се е повишила с над 26 000% през последните шест месеца, изпреварвайки почти всяка друга инвестиция. Пазарната капитализация се равнява на около 92 милиарда долара.

    През 2013 г. софтуерните инженери Били Маркус и Джаксън Палмър пуснаха сатиричната криптовалута, с цел да се подиграят с биткойн и много други криптовалути, които се хвалят с големи планове да завладеят света.

    Наричат го dogecoin - произнася се „doje coin” с мек звук „g” - след популярния някога мем от шиба ину „doge”. Неговата цел? Да бъде по-бърза, но „забавна“ алтернатива на биткойн.

    „Привлекателността на dogecoin винаги е била неговата честност“, споделят изследователите на Galaxy Алекс Торн и Карим Хелми. „За разлика от много други проекти за криптовалута, към момента няма представена визия или изявления за това как dogecoin ще промени света."

    Освен това, докато биткойнът има ограничено предлагане от 21 милиона монети, понастоящем няма ограничение за броя на доджкойните, които могат да бъдат създадени.

     

    Илън Мъск и dogecoin

    Не е напълно ясно кога или защо dogecoin е завладял сърцето на Илън Мъск. Туитовете на Мъск често съдържат препратки към dogecoin, което го изпращаа на нови рекордно високи нива. Тези публикации също спомогнаха за повишаване на интереса на дребните инвеститори.

    Мъск обаче не е сам в своето одобрение. Собственикът на Dallas Mavericks Марк Кубан, басистът на Snoop Dogg и Kiss Gene Simmons застанаха публично зад dogecoin. Дори марката говеждо месо Slim Jim се включва в екшъна.

    Приложения като Robinhood улесняват от всякога случайния инвеститор да залага на акции, превръщайки дневната търговия в пандемично забавление.

     

    Защо не може доджкойн да има стойност?

    „Това е част от бума на GameStop. Хората харесват тези разкази. Харесват тези истории. Те харесват тези шеги. И dogecoin просто завладя ума и въображението на всеки отделен инвеститор на дребно.", добави още Ави Фелман.

    Нарастването на търговията без комисионни чрез онлайн брокерски приложения като Robinhood също улесни от всякога купуването на крипто.

    Почитателите на dogecoin се събират в Twitter и Reddit, където изготвят стратегии как да изпомпват dogecoin.

     

    Оценяване на dogecoin

    Въпросът дали dogecoin има стойност е спорен. В момента има много малко случаи на използване на маркера. Въпреки че все повече търговци започват да приемат dogecoin като метод на плащане, не е далеч необходимото ниво на приемане, за да се използва като някакъв действителен заместител на валутата.

    В наши дни всичко е един голям маркетингов трик“, казва Майк Буцела, генерален партньор на BlockTower Capital.

    За разлика от конкурентните криптовалути като ethereum, които позволяват на програмистите да изграждат приложения на своята платформа, за да правят неща като заемане и заемане на пари, никой не може да направи много с dogecoin.

    Dogecoin всъщност също не е надежден запас от богатство, като се има предвид, че това обикновено изисква известна степен на дългосрочна вяра в монетата и блокчейна, върху която е изградена.

    „Ако погледнете самия протокол на dogecoin, дори не знам дали има някой през последните няколко години, който е добавил нова функционалност или код към него“, добавя Бирла. Dogecoin всъщност няма екип за разработки зад себе си.“

    Предвид тези ограничения, натрупването на dogecoin изглежда чисто спекулативно. Dogecoin има стойност, защото други хора вярват, че има стойност. И вярват, че някой ще е готов да го купи от тях на по-висока цена.

    „Виждаме покачването на dogecoin като фактор за ниска ликвидност и екстремен растеж в мрежата“, обясни Грийнспан. „След като мрежата достигне критична маса, не мисля, че този тип растеж е устойчив.“

    Но нищо не е загубено за бъдещето на dogecoin.

    ръст Биткойн криптовалути Dogecoin

    Оценка на новината

    5.00