• Биткойнът скочи до 39 000 долара

    Биткойнът скочи до 39 000 долара

    Печалбите през уикенда дойдоха, след като Мъск заяви, че Tesla ще възобнови разрешаването на биткойн транзакции.

    Биткойнът скочи до 39 000 долара

    Цената на биткойните скочи, след като главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви в неделя, че производителят на електрически превозни средства може да приема транзакции с биткойн отново в бъдеще.

    Биткойнът скочи до 39 600 долара, което е ръст от 9,9% през последните 24 часа и от нивото от 34 880 долара в началото на неделната търговия, според Coinbase. От началото на годината биткойнът е нараснал с повече от 30%, въпреки че е преживял диви колебания. През април той достигна рекорд от 64 829,14 долара през май и достигна минимум от близо 30 000 долара през май след 30% срив в рамките на деня.

    Печалбите през уикенда дойдоха, след като Мъск заяви, че Tesla ще възобнови разрешаването на биткойн транзакции, „когато има потвърждение за разумно (~ 50%) използване на чиста енергия от миньори с положителна бъдеща тенденция“.

    Tesla спря покупките на коли с биткойни в средата на май, като се позова на опасения относно климатичното въздействие на копаенето на криптовалути.

    Крипто добивът изисква огромни количества енергия за захранване на мощни компютри - добивът на биткойни консумира повече енергия от цели страни като Финландия и Белгия, според индекса на потреблението на електричество в Кеймбридж.

    Последната разработка бележи още един пример за големи пазарни движения след коментари от изпълнителния директор на Tesla и милиардера.

    Стотици милиарди долари бяха изтрити от пазара на криптовалути, след като през май Мъск публикува в Twitter за спирането на покупките на коли с помощта на биткойн. Миналите туитове на Мъск също са свързани с ходове на фондовия пазар - вариращи от така наречените мем акции като GameStop, до инвеститора на вирусна песен „Baby Shark“.

    Въздействието върху околната среда на добива на биткойни е подложено на сериозен контрол.

    Като част от репресиите си за биткойн, китайският регион Вътрешна Монголия - основен център за добив на биткойни - в края на май предложи наказания за компании и лица, участващи в добива на цифрови валути. Това стана след като вицепремиерът на Китай Лиу Хе каза, че е необходимо „да се предприемат мерки срещу биткойн поведението и търговията“, за да се предотврати „предаването на индивидуални рискове в социалното поле“.

    Правителството на Иран обяви през май забрана за добив на биткойн и други криптовалути до 22 септември, след като служители заявиха, че прекъсванията в столицата на страната Техеран и няколко други големи града са отчасти поради енергоемката дейност.

    Биткойн Tesla Илон Мъск Coinbase

    Оценка на новината

    5.00