• Петър Стефанов от ЦКС с почетен медал

    Петър Стефанов от ЦКС с почетен медал

    С Почетен медал „10 години Кооперативна Европа“ – златен бе награден Петър Стефанов, председател на Централния кооперативен съюз, Вицепрезидент на Кооперативна Европа, Президент на Световната организация на потребителните кооперации и член на Борда на Международния кооперативен алианс.

    Петър Стефанов от ЦКС с почетен медал

    Лидерите на националните кооперативни организации от 11 европейски страни обсъдиха стратегическите приоритети в изпълнение на поставените цели  за развитие  на кооперациите до 2020 на редовното заседание на Борда на Кооперативна Европа, проведено на 5-6 декември 2016, домакин на което бе Централният кооперативен съюз.

    Специален гост на заседанието бе Чарлз Гулд – генерален директор на Международния кооперативен алианс. В Стратегическото заседание на Кооперативна Европа взеха участие и членове на Борда на Международния кооперативен алианс.

    В своето приветствие към гостите Петър Стефанов, председател на Централния кооперативен съюз, Вицепрезидент на Кооперативна Европа сподели 

    …За мен е чест като домакин на това събитие, от името на ръководството на Централния кооперативен съюз, да  използвам възможността да ви запозная накратко с историята, с постигнато от потребителните кооперации  в България и техния стремеж  всеки ден, в цялата страна да  бъдат  най-близко до хората, до техните потребности , готови отговорно и бързо да  реагират на предизвикателствата, да ги преодоляват и да работят в полза на своите членове и обществото като цяло, създавайки им условия за по-добър живот. Особено внимание трябва да се отдели  на хармонизирането на кооперативното законодателство както на европейско, така и на глобално  ниво. Липсата на единна правна рамка за кооперациите има две основни последствия: ограничава се прозрачността в прилагането на кооперативните принципи и ценности; и не по-маловажно – пречи се на интернационализацията на кооперативния бизнес и потенциалното взаимодействие между кооперациите от различни страни на Европа и света. Ето защо, този процес е от изключително значение за засилване видимостта, значимостта и приносът на кооперативния бизнес пред националните правителства и съответните институции…

    Членовете на Борда на Кооперативна Европа активно дискутираха проблемите и възможностите за развитие и растеж на кооперациите и акцентираха върху необходимостта  националните  кооперативни организации в Европа да работят активно за привличане на нови индивидуални членове, за устойчиво развитие на съществуващите и създаване на кооперации в нови икономически сфери, за популяризиране глобалната марка КООП, за разширяване на бизнес сътрудничеството между кооперациите.

    Заседанието на Борда на Кооперативна Европа се провежда в изключително важен момент, момент на проявено доверие към кооперациите от страна на Европейската комисия. Стартира изпълнението на Европейски проект за развитие на кооперациите в регионите Европа, Азия-Пасифик, Южна и Северна Америка и Африка. В него са заложени ключови цели от общ интерес на кооперациите, а също така е фокусирано на стратегическото партньорство с Европейската комисия до края на 2020, с оглед насърчаване по- благоприятната правна среда за кооперациите и значимото и последователно участие на кооперациите в местните политики на партньорските страни в програмния цикъл на ЕС и в международните процеси, както и в повишаване на местния, регионалния и глобален капацитет на кооперациите за по-ефективно осъществяване на техните роли като независими действащи лица.

    „…Европейският проект е сериозно предизвикателство, но и възможност за  утвърждаване на кооперациите като равностоен и ключов партньор в икономическото, социалното и екологично развитие във всички региони на Международния кооперативен алианс и за постигане на Целите за устойчив растеж на ООН…“, заяви  Дирк Ленхов, президент на Кооперативна Европа, по време на заседанието на Борда.

    Членовете на Борда на Кооперативна Европа обсъдиха и приеха предложението на Анйес Матис, регионален директор на организацията за участие на организацията като водещ партньор в следните европейски проекти:

    • Трансформиране на малкия и среден бизнес в кооперации;
    • Кооперациите: С грижа за възрастните хора;
    • Ключова роля на кооперациите в социалната икономика;
    • Бъдещето на колаборативната икономика и мястото на кооперациите в нея;
    • Разширяване мрежата на младите европейски кооператори.

    Бордът на Кооперативна Европа прие Плана за взаимодействие на Координационния комитет за лобиране в Европейския съюз и създадената Контактна група от членове на Европейския Парламент „Приятели на кооперациите“. Усилията ще бъдат насочени за създаване на структуриран диалог и включване на организираните интереси на кооперациите в европейския политически процес, с оглед повишаване демократичната легитимност на провежданите политики, отчитайки ролята и мястото на кооперативния бизнес за икономическото и социално развитие в Европа.

    Членовете на Борда на Кооперативна Европа  в атмосферата на активни, открити , ползотворни дискусии и  конструктивни предложения приеха Плана за работа и бюджет на организацията за 2017 година.

    Високо признание за принос в развитието на европейското

    и световно кооперативно движение

    С Почетен медал „10 години Кооперативна Европа“ – златен бе награден Петър Стефанов, председател на Централния кооперативен съюз, Вицепрезидент на Кооперативна Европа, Президент на Световната организация на потребителните кооперации и член на Борда на Международния кооперативен алианс. Отличието е за неговия принос в  развитието  на европейското и световно кооперативно движение. Наградата връчи Президентът на Кооперативна Европа  Дирк Ленхов в присъствието на членовете на Борда.

    Петър Стефанов Централен кооперативен съюз

    Оценка на новината

    0