• HSBC съветва инвеститорите да ребалансират портфолиото си

    HSBC съветва инвеститорите да ребалансират портфолиото си

    Британският кредитор заяви, че инвеститорите трябва да се подготвят за бизнес цикъл на преход от възстановяване към разширяване.

    HSBC съветва инвеститорите да ребалансират портфолиото си

    HSBC Global Asset Management посъветва на инвеститорите да се подготвят за т.нар. „икономическа мисия“ и важна промяна в макро режима.

    В своя доклад за перспектива в средата на годината, британският кредитор заяви, че инвеститорите трябва да се подготвят за бизнес цикъл на преход от възстановяване към разширяване, което води до период на по-ниска възвръщаемост на инвестициите и преминаване към „активистка“ фискална политика.

    Брутният вътрешен продукт се възстанови от спада на Covid-19 в САЩ, Китай и индустриална Азия, а корпоративните печалби преживяват V-образен отскок, като очакванията за печалбите през 2022 г. вече са пред прогнозите от Covid-19.

    Това доведе дебатите по паричната политика към графици за намаляване на количествените програми за облекчаване и HSBC предположи, че това показва, че навлизаме в фазата на разширяване на средата на цикъла на бизнеса.

    „След период, когато нарастващият оптимизъм на инвеститорите понижи възприятията за риск и преоцени рисковите класове активи, перспективите вече са обратни“, каза Джоузеф Литъл, главен световен стратег в HSBC. „Все по-често оценките се превръщат в забавяне на възвръщаемостта, тъй като добрите новини за възстановяването вече са включени в цените.“

    Малко споменатите акции - тези, които се търгуват с отстъпка спрямо техните финансови основи и резултати - продължават да имат смисъл на фона на нарастващите доходности на облигациите.

    „Ние предпочитаме цикличните пазари като Обединеното кралство, Европа и ЕМ с дълбоки стойности, като същевременно оставаме пъргави в разпределението“, каза Литъл. „Недостатъкът на цикличния риск е щатският долар, което е особено важно за нашата стратегия, благоприятстваща международните акции и фиксирания доход на EM“

     

    „Икономическа мисия“
    Наред с цикличния преход към разширяване, промяната в политическия консенсус в напредналите икономики сега отразява по-голяма степен на „фискален активизъм“.

    „Старите рискове от 2010-те се заменят с нов набор от предизвикателства: по-високи данъци, инфлация и по-овластен пазар на труда. Вече наблюдаваме значителна степен на „мисия“ в дневния ред на САЩ и Китай“, добави Литъл.

    „Най-фундаменталното преосмисляне на портфейлите трябва да се съсредоточи върху ролята на държавните облигации. Тъй като балансът на икономическите рискове се променя, облигациите са обречени да загубят претенцията си да бъдат евтини живи плетове."

    Световният стратег Джоузеф Литъл предлага на инвеститорите да търсят нови диверсификатори на портфолио в по-широка вселена от алтернативни класове активи.

    „Инвеститорите трябва да се стремят да се доближат възможно най-близо до реалните, защитени от инфлация парични потоци. Дългът на инфраструктурата е силен кандидат за това и е осигурил достойна историческа възвръщаемост, предлага по-висок спред днес от глобалния кредит и има по-добро профил на загуби“, каза той.

    Медта и минералите като уран или редки земни метали също са привлекателни, смята HSBC, заедно с въглеродните компенсации.

    „По-конвенционално разпределение би било да се разглеждат азиатските облигации като заместител на глобалните облигации или високодоходните кредити в Азия, които се възползват от по-високите спредове и по-ниските нива на неизпълнение“, отбеляза още Джоузеф Литъл.

    инвеститори нови стратегии HSBC Covid-19 портфолио

    Оценка на новината

    0