• Wells Fargo прекратява популярен продукт за потребителско кредитиране

    Wells Fargo прекратява популярен продукт за потребителско кредитиране

    Този ход ще позволи на банката да се съсредоточи върху кредитни карти и лични заеми.

    Wells Fargo прекратява популярен продукт за потребителско кредитиране

    Wells Fargo прекратява популярен продукт за потребителско кредитиране, разгневявайки някои от своите клиенти.

    Револвиращите кредитни линии, които обикновено позволяват на потребителите да вземат назаем от 3000 до 100 000 щатски долара, бяха поставени като начин за консолидиране на дълга по кредити с по-високи лихви, плащане на ремонти на жилища или избягване на такси за овърдрафт по свързани текущи сметки.

    Изпълнителният директор на Wells Fargo Чарлз Шарф е принуден да взема трудни решения по време на пандемията Covid-19, разтоварвайки активи и депозити, и отстъпвайки от някои продукти поради ограничения, наложени от Федералния резерв. През 2018 г. Фед забрани на Wells Fargo да увеличава баланса си, докато не отстрани недостатъците на спазването, разкрити от скандала с фалшивите сметки на банката.

    Ограничението на активите в крайна сметка е струвало на банките милиарди долари загубена печалба въз основа на нарастването на баланса на конкуренти, включително JPMorgan Chase и Bank of America през последните три години, твърдят анализатори.

    С последния си ход Wells Fargo предупреди клиентите, че закриването на акаунта може да окаже влияние върху кредитния им рейтинг.

    Wells Fargo не отговори директно на въпроса каква роля, ако има такава, играе ограничението на активите на Фед при последния му ход.

    Говорител на Wells Fargo отбеляза в свое изявление следното: „Ние осъзнаваме, че промяната може да бъде неудобна, особено когато кредитният клиент може да бъде засегнат“, добавяйки, че „се ангажира да помогне на всеки клиент да намери кредитно решение, което отговаря на техните нужди."

    Клиентите са получили 60-дневно предизвестие, че сметките им ще бъдат закрити, а останалите салда ще изискват редовни минимални плащания с фиксирана ставка, според изявлението. Когато се предлагаше, кредитните линии имаха променливи лихвени проценти, вариращи от 9,5% до 21%. Този ход е странен, като се има предвид необходимостта на банковата индустрия да стимулира растежа на заемите.

    След взрив на търговско кредитиране в ранните дни на пандемията, нарастването на заемите беше трудно да се събере. Корпорациите използват пари, събрани на склад и емитиране на дългове, за да оттеглят банкови кредитни линии, а потребителите, останали вкъщи, имат по-малко причини да използват кредитни карти.

    Всъщност през миналата година големите банки претърпяха първия общ спад на заемите от повече от десетилетие, според анализатора на Barclays, Джейсън Голдбърг. От четирите най-големи американски банки Wells Fargo отбеляза най-лошия спад.

    След като банките видяха, че кредитополучателите се държат далеч по-добре, отколкото първоначално се страхуваха, наскоро индустрията започна да пуска на пазара нови кредитни карти с големи бонуси за вход в опит да стимулира кредитирането.

    Wells Fargo не разкрива колко клиенти са използвали кредитните линии, които елиминира. Към март тя е имала заеми в размер на 24,9 млрд.долара в категория, наречена „други потребители“, което е с 26% по-ниско от предходната година.

    пандемията COVID-19 Wells Fargo потребителско кредитиране

    Оценка на новината

    5.00