• ЕЦБ започва работа по създаването на цифрова версия на еврото

    ЕЦБ започва работа по създаването на цифрова версия на еврото

    Дискусиите за дигиталното евро възникнаха след плановете на Facebook да има своя собствена валута.

    ЕЦБ започва работа по създаването на цифрова версия на еврото

    Европейската централна банка обяви, че започва работа за създаване на цифрова валута евро.

    Очаква се проектът да отнеме две години, а идеята е да се създаде цифрова версия на единната валута, използвана в 19-те членки на еврозоната. Действителното прилагане на обезпечената от централната банка валута може да отнеме още две години на върха на етапа на проектиране и разследване.

    „Изминаха девет месеца, откакто публикувахме нашия доклад за дигиталното евро. По това време извършихме допълнителен анализ, потърсихме принос от граждани и специалисти и проведохме някои експерименти с обнадеждаващи резултати. Всичко това ни накара да решим да вдигнем скорост и да стартираме проекта за цифрово евро“, заяви в изявление председателят на ЕЦБ Кристин Лагард.

    През март Лагард беше предвидила график от най-малко четири години за пълно прилагане. В интервю за Bloomberg News Лагард заяви, че това е техническо начинание и че „трябва да сме сигурни, че го правим правилно“.

    Дигиталното евро ще позволи на потребителите да плащат по електронен път, без да са необходими банкноти и монети. Това обаче би „допълнило“ съществуващата парична система, вместо да замести физическите пари и да изтрие бизнеса на търговските заемодатели.

    „Навлизаме в ерата на цифровите пари“, заяви Фабио Панета, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ„Частните решения за цифрови и онлайн плащания носят важни предимства като удобство, скорост и ефективност. Но те също така представляват рискове по отношение на поверителността, безопасността и достъпността. И те могат да бъдат скъпи за някои потребители.''

    Дискусиите за дигиталното евро възникнаха след плановете на Facebook да има своя собствена валута. Разговорите обаче до известна степен се ускориха с пандемията, тъй като все повече хора започнаха да купуват стоки онлайн.

    „Пандемията на коронавируса показа колко бързо може да се случи такава промяна. И това се отразява на начина, по който плащаме. Все повече купуваме цифрово и онлайн. Ролята на парите като платежно средство намалява“, добави още Панета.

    facebook ЕЦБ цифрово евро

    Оценка на новината

    5.00