• Федералния резерв предупреждава за активно търгуване с недвижими имоти

    Федералния резерв предупреждава за активно търгуване с недвижими имоти

    Централната банка на САЩ намали лихвените проценти до нула.

    Федералния резерв предупреждава за активно търгуване с недвижими имоти

    Един от най-големите вътрешни критици на Федералния резерв за рисковете в недвижимите имоти в САЩ беше активен инвеститор в сектора миналата година, показват финансови оповестявания.

    Президентът на Федералния резерв в Бостън Ерик Розенгрен изброи дялове в четири отделни инвестиционни тръста за недвижими имоти и разкри множество покупки и продажби на тези и други ценни книжа, показват документите.

    Говорителката на Федералния резерв на Бостън Луси Уорш потвърди, че търговията на Розенгрен не се е осъществявала чрез сляпо доверие, но „инвестиционните му решения са в съответствие със силните етични правила и времеви рамки на системата“.

    Отделни документи за шефа на Далас Фед Робърт Каплан, бивш изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Inc., показаха многократни транзакции с над 1 милион долара миналата година, тъй като американската икономика беше конвулсирана от Covid-19. 

    Той също така разкри дял от 1 милион долара плюс в бейзболния отбор на Канзас Сити Роялс.

    Централната банка на САЩ намали лихвените проценти до нула през март, когато пандемията се разпространи и започна да купува държавни ценни книжа и обезпечени с ипотеки ценни книжа на стойност стотици милиарди долари, за да успокои финансовите пазари.

    Розенгрен, който обсъжда притесненията си в областта на търговските недвижими имоти в публични речи, също се застъпва за това Федералния резерв да обмисли намаляване на покупките си от MBS по-бързо от държавните ценни книжа, за да избегне прегряване на пазара на жилища.

    Разкритието на Rosengren за 2020 г. показва, че той е купил и продал акции на Annaly Capital Management Inc., REIT, която притежава обезпечени с ипотека ценни книжа на агенции. 

    Федералния резерв купува 40 милиарда долара от този вид дълг в своята програма за количествено облекчаване всеки месец.

    САЩ централна банка Федерален резерв businessnews.bg

    Оценка на новината

    0