• Печелившите и губещите на фондовия пазар за 2021г.

    Печелившите и губещите на фондовия пазар за 2021г.

    Популярният инвеститор Джим Креймър разкри своя списък с най-големите победители на Уолстрийт през 2021 г.

    Печелившите и губещите на фондовия пазар за 2021г.

    Популярният инвеститор Джим Креймър предложи своя списък с най-големите печеливши на Уолстрийт през 2021 г. Домакинът на предването по СNBC „Лудите пари“ сподели най-големите си разочарования, докато пазарите се насочват към последните си търговски дни на годината.

    Победители

    1. Pfizer
    След като запасите му избледняха в продължение на години и инвеститорите станаха загрижени за задаващата се скала на патенти, Креймър каза, че Pfizer е доставил, като разполага с достатъчно дози от своята високоефективна ваксина срещу Covid-19, включително за бустерни ваксини, и чрез разработване на антивирусно хапче за лечение на болестта. Акциите на Pfizer са нараснали с 59% от годината до момента.

    2. Nvidia
    Акциите на Nvidia нараснаха със 127% досега през 2021 г. и Креймър каза, че вярва, че полупроводниковата компания е готова да продължи да доминира в области като високопроизводителни компютри и игри. Освен това, Креймър каза, че инвестицията в така наречената метавселена също ще помогне на Nvidia.

    3. Илон Мъск
    Креймър сподели, че главният изпълнителен директор на Tesla е „революционизирал“ автомобилната индустрия и „направи състоянието на своите акционери в процеса“. Акциите на производителя на електрически превозни средства са нараснали с 51% през 2021 г., което поставя пазарната му капитализация точно на север от 1 трилион долара.

    4. Рик Мънкриф
    Президентът и главен изпълнителен директор на Devon Energy пое управлението през януари 2021 г. след сливане с WPX Energy, а тази година акциите на компанията нараснаха с близо 166%. Креймър каза, че Мънкриф е помогнал на Devon Energy да стане петролна компания, фокусирана повече върху награждаването на акционерите. Това позволи на базираната в Оклахома Сити компания да изплати променлив дивидент с доходност, еквивалентна на приблизително 8%.

    4. Apple
    Акциите на производителя на iPhone се повишиха с повече от 32% за година до момента, поставяйки пазарната му капитализация на 2,89 трилиона долара. Креймър каза, че преходът на Apple към възходящата посока е дошъл въпреки още една година съмнения от някои анализатори на акции и членове на медиите.

    „Всичко, което трябваше да направите, беше да ги игнорирате и да следвате съвета ми: притежавайте Apple, не я търгувайте“, добави той.
     

    Разочарования

    1. Китай
    Креймър отбеляза, че решението на Пекин тази година да засили регулаторния контрол е лоша новина за акциите на много китайски компании. Той добави, че заради това инвеститорите трябва да избягват китайските акции.

    2. SPAC
    Креймър сподели, че въпреки че компаниите за придобиване със специално предназначение нараснаха популярността си тази година, много от тях не са доставили за инвеститори на дребно. Той повтори призива си Комисията за ценни книжа и борси да заеме по-твърда позиция по отношение на SPAC.

    3. Biogen и Администрацията по храните и лекарствата на САЩ
    „Не харесвам това, което Biogen направи с лекарството за Алцхаймер, но съм още по-разочарован от лекарите от FDA, които го одобриха и се противопоставиха на групата от лекари, които всъщност анализираха това нещо“, сподели Креймър.

    4. AT&T
    Акциите на телекомуникационния гигант се затрудниха през тази година, като спаднаха с около 13,5% до момента през годината, която беше силна за основните средни стойности на акциите в САЩ. Креймър повтори критиките си към ръководството на AT&T, особено към планираното намаляване на дивидентите след приключване на планираното прекъсване на WarnerMedia.

    Уолстрийт прогнози Джим Креймър businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00