• Фючърсите на Dow паднаха с повече от 800 пункта

    Фючърсите на Dow паднаха с повече от 800 пункта

    Атаката на Русия срещу Украйна доведе до скок на световните цени на енергията.

    Фючърсите на Dow паднаха с повече от 800 пункта

    Фючърсите на американските акции се понижиха рязко в четвъртък.

    Фючърсите на S&P 500 се понижиха с 2,5%. Индексът затвори в сряда с 12% от рекордния си връх. Средните фючърси на Dow Jones Industrial паднаха с 810 пункта, или 2,4%. Мярката за сини чипове приключи в сряда с повече от 10% от рекорда си. Фючърсите на Nasdaq 100 се понижиха с 3%. Nasdaq Composite се колебае на територията на мечи пазар, с малко по-малко от 20% от най-високото си ниво до затварянето в сряда.

    Москва започна военните действия в Украйна през нощта в четвъртък. Имаше съобщения за експлозии и ракетни удари по няколко ключови украински града, включително столицата му Киев. Руският президент Владимир Путин нарече инвазията "демилитаризация" на Украйна и каза, че плановете на Русия не включват окупацията на украински територии.

    НАТО, най-мощният военен съюз в света, е готов да засили присъствието си на източния си фронт след нахлуването на Русия в Украйна. Президентът Джо Байдън осъди атаката, като каза в изявление, че „светът държи Русия отговорна“.

    „Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе, а Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин“, каза Байдън.

    Нахлуването на Русия „е наистина по-лошо от базовите очаквания, които имахме ние или пазарите. Бих твърдял, че говорим основно за още 5% до 6% надолу, което би ни поставило близо до 20% или би задържало пазарна територия", каза Бинки Чада, главен стратег по акции на САЩ и глобален стратег в Deutsche Bank.

    Глобалният петрол Brent скочи със 7,7% до 104,56 долара за барел, надминавайки нивото от 100 долара за първи път от 2014 г. Американският петрол WTI се търгува със 7,2% по-високо при едва 100 долара за барел. Цените на природния газ се повишиха с 5%.

    Цените на държавните облигации се повишиха и доходността падна, като базовият процент на 10-годишни облигации спадна до 1,86%, тъй като инвеститорите търсеха облигации за убежище. Този ход обърна нарастването на доходността, което отведе 10-годишните доста над 2% по-рано през сесията. Фючърсите на златото нараснаха с 3,2% до $1970 за унция, тъй като инвеститорите търсеха други сигурни убежища. Индексът на волатилността Cboe, показател за страха на Уолстрийт, скочи над нивото от 37 в четвъртък, близо до най-високите нива за годината.

    Европейските акции се разпродадоха рязко в четвъртък, след като Русия започна атака срещу Украйна, превръщайки дългогодишната дипломатическа криза във военен конфликт. Паневропейският Stoxx 600 падна с 3,6% до най-ниската си точка за годината.

    VanEck Russia ETF, търгувана в САЩ ценна книга, която инвестира в водещи руски компании, се понижи с близо 25% в търговията преди пазара в четвъртък.

    Apple се понижи с 4% в предпазарната търговия. Bank of America и JPMorgan Chase загубиха по над 3%. Tesla беше със 7% по-ниска в началото на търговията. Сред малкото акции на зелено бяха енергийните и отбранителните акции. Devon Energy се повиши с 5%, а Chevron се повиши с 4,2% в търговията преди пазара. Lockheed Martin и Raytheon Technologies спечелиха по 2% на брой.

    Ситуацията в Украйна засили напрежението на пазара, който беше притеснен от по-строгата политика на Федералния резерв на фона на ескалиращата инфлация. Трейдърите коригираха възгледите си за Фед през последните дни с вероятността за повишаване на лихвения процент с 0,5 процентни пункта през март до 17%, според данните на CME Group.

    Сряда отбеляза поредната неблагоприятна пазарна сесия на Уолстрийт, докато търговците се бореха с продължаващия конфликт между Русия и Украйна.

    В сесията в сряда Dow падна с около 464 пункта, или 1,3%, и затвори на най-ниското си ниво от 2022 г. досега. Индексът S&P 500 падна с 1,8%, преминавайки по-дълбоко в корекция и приключвайки деня с около 12% от рекордното си затваряне на 3 януари. Технологичният Nasdaq Composite загуби 2,6% и сега се намира близо до територията на мечи пазар.

    Уолстрийт Dow Jones Industrial Average Nasdaq 100 businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00