• Банката на Англия отново повиши лихвените проценти

    Банката на Англия отново повиши лихвените проценти

    Банката очаква инфлацията да се увеличи допълнително през следващите месеци до около 8% през второто тримесечие на 2022 г.

    Банката на Англия отново повиши лихвените проценти

    Банка на Англия повиши лихвените проценти за трета поредна среща.

    Комитетът по паричната политика на банката гласува с 8-1 в полза на допълнително повишение с 0,25 процентни пункта до основния банков лихвен процент, което го доведе до 0,75%.

    Инфлацията в Обединеното кралство вече беше на 30-годишен връх преди нахлуването на Русия в Украйна, което доведе до скока на цените на енергията и ще окаже по-голям натиск върху инфлационните прогнози на централната банка.

    На последното си заседание през февруари Комитетът по паричната политика наложи последователни увеличения на лихвите за първи път от 2004 г. и повиши прогнозата си за инфлация до 7,25% връх през април, на фона на силен растеж и стабилна работна сила пазар в Обединеното кралство

    Тогава банката заяви, че всяко по-нататъшно затягане на паричната политика ще зависи от средносрочните перспективи за инфлация, които след това бяха тласнати нагоре от нападението на Москва срещу Украйна и последващите заплахи за доставките на енергия.

    „Глобалният инфлационен натиск ще се засили значително през следващите месеци, докато растежът в икономиките, които са нетни вносители на енергия, включително Обединеното кралство, вероятно ще се забави“, се казва в доклада на банката от четвъртък.

    Сега банката очаква инфлацията да се увеличи допълнително през следващите месеци до около 8% през второто тримесечие на 2022 г., а може би дори по-висока по-късно през годината.

    Като се има предвид напрегнатостта на пазара на труда и постоянния натиск върху вътрешните разходи и цените, MPC каза също, че „някое допълнително скромно затягане на паричната политика може да е подходящо през следващите месеци“, въпреки че рисковете са двустранни в зависимост от развитието на средните-срочни перспективи за инфлация.

    Стерлинг отстъпи след съобщението, като се понижи с 0,3% спрямо долара, докато еврото поскъпна с около 0,5% спрямо паунда.

    паунд Банка на Англия businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00