• Акциите на Berkshire Hathaway надхвърлиха 500 000 долара всяка

    Акциите на Berkshire Hathaway надхвърлиха 500 000 долара всяка

    Това доведе до повишаване на пазарната капитализация на компанията над 730 милиарда долара. 

    Акциите на Berkshire Hathaway надхвърлиха 500 000 долара всяка

    Акциите от клас А на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет затвориха над 500 000 долара за акция в сряда, поставяйки нова висока стойност за акциите.

    Това беше първият път, когато акциите затвориха над половин милион долара и помогнаха за повишаване на пазарната капитализация на компанията над 730 милиарда долара. 

    Акциите от клас А на Berkshire Hathaway отдавна са едни от най-скъпите единични акции, които инвеститорите могат да купят. Инвеститорите многократно са питали Бъфет за потенциално разделяне на акции, което е, когато една компания разделя акциите си, за да намали цената и да увеличи. общата сума на наличните акции.

    В отговор Berkshire представи по-евтини акции от клас B през 1996 г., на цена от значително по-достъпни $341 от четвъртък следобед, но последователно отказва да раздели първоначалното предложение на компанията от клас А. Бъфет твърди, че именно поради този отказ, а не въпреки него, компанията има толкова силен опит в нарастването на стойността си.

    На годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway през 1995 г. Бъфет призна, че притежаването на такава висока цена - по това време тя се търгува около $25 000 на акция - може да бъде "от неудобно до неизгодно" за инвеститорите, особено когато става въпрос за подаряване на акции . Но той каза, че бариерата за влизане е била умишлена. Ако Berkshire раздели акциите и намали цената им, „ще получим акционерна база, която няма да има нивото на сложност и синхронизиране на целите с нас, което имаме сега“.

    Бъфет добави, че не вижда стимул в наличието на по-евтина акция, която има по-голяма волатилност, ако не създава „присъща стойност“ за инвеститорите.

    Още през 2011 г. дясната ръка на Бъфет - Чарли Мънгър сподели, че Бъфет имал една шега, която обичал да повтаря на застаряващите си приятели: „Да живееш, докато акциите на А се разделят“.

    През последните години имаше редица високопрофилни разделяния на акции, като Amazon и Alphabet, родител на Google, обявиха разделяне на акциите си 20 към 1, след като по-рано тази година надхвърлиха 3000 долара всяка. Тези съобщения последваха Apple и Tesla, които през 2020 г. и двете разделиха акциите си, тъй като оценките им скочиха до небето.

    акции Уорън Бъфет Berkshire Hathaway businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00